Proiect pentru reducerea varstei de pensionare pentru unii angajati, discutat in sedinta de Guvern

Un proiect de Ordonanta de urgenta care prevede reducerea varstei de pensionare pentru angajatii care lucreaza cu munitii si explozibili este pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri.

Potrivit proiectului, ar urma sa iasa mai repede la pensie angajatii care lucreaza cu explozibili sau cu munitie: „activitatile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fara fum, produselor pirotehnice in unitatile de productie a explozivilor, precum si fabricarea nitrocelulozelor si a celuloidului in aceleasi unitati de productie a explozivilor; fabricarea munitiilor si a elementelor de munitii, locurile de munca in care se executa operatii cu exploziv de initiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum si locurile de munca in care se executa operatii cu explozivi aromatici, la care angajatii vin in contact direct cu acestia; operatii de distrugere a munitiilor incarcate si a elementelor de munitii incarcate, a pulberilor, a explozivilor si a produselor pirotehnice; delaborarea munitiilor si a elementelor pirotehnice incarcate cu substante explozive sau incendiare”.

Citeste si articolul :   Social-democratii au donat un milion de lei pentru achizitia de materiale in spitale

Conform proiectului de Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, acesti angajati ar urma sa beneficieze de o reducere a varstei de pensionare de 13 ani.

„Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati”, se arata in proiect.

Publicitate

Printre motivele pe care le invoca Guvernul pentru luarea acestei masuri se numara faptul ca aceste activitati se desfasoara in domeniul riscului de nivel maxim, ca noxele masurate, valorile biologice si biotoxicologice se afla in limite maxime admise, ca angajatii sunt expusi la pulberi silicogene ceea ce determina afectiuni respiratorii si „tinand cont de necesitatea mentinerii fortei de munca si a locurilor de munca din industria de armament, si de obligatia constitutionala de eliminare a inechitatilor determinate de aplicarea unor dispozitii legale diferite la situatii identice”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.