Marea Britanie cere Chinei să reanalizeze noua lege privind securitatea din Hong Kong

Marea Britanie a indemnat, marti, China sa reanalizeze noua lege privind securitatea nationala in provincia autonoma Hong Kong, cerand Beijingului sa mentina drepturile civice in fosta colonie britanica.

“Indemnam guvernele din China si Hong Kong sa reconsidere impunerea acestei legi si sa coopereze cu populatia din Hong Kong, cu institutiile si justitia pentru a evita continuarea deteriorarii drepturilor si libertatilor”, a declarat Julian Braithwaite, ambasadorul britanic la sediul Natiunilor Unite din Geneva.

Oficialul britanic a indemnat autoritatile de la Beijing sa permita comisarului ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, “acces” in regiunea Xinjiang, majoritar uigura, unde exista informatii despre actiuni de detentie arbitrara.

Publicitate

“Incurajam Inaltul comisar ONU sa furnizeze constant informatii despre situatiile din Hong Kong si Xinjiang, pentru a proteja drepturile si libertatile garantate prin legislatia internationala”, a subliniat Braithwaite.

Publicitate

Parlamentul Chinei a aprobat marti noua legislatie privind siguranta nationala, care interzice actiunile subversive, de secesiune, terorism si ingerintele straine. Presedintele Chinei, Xi Jinping, a promulgat imediat legea, potrivit agentiei Xinhua.

Citeste si articolul :   Nicusor Dan nu poate prelua mandatul de primar. Acuzatii dure

Premierul provinciei autonome Hong Kong, Carrie Lam, a indemnat comunitatea internationala “sa respecte dreptul de garantare a sigurantei nationale”.

Statele Unite si Marea Britanie au criticat dur planul noii legi privind siguranta nationala din Hong Kong, considerand initiativa o incercare a Beijingului de consolidare a controlului politic asupra provinciei autonome chineze.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.