De ce este periculoasa deficienta de fier in organism?

Cercetatorii australieni si europeni au vorbit despre o alta problema de sanatate care este comuna in lumea moderna.

Vorbim despre deficitul  de fier. Deficitul  de fier  poate duce la anemie, precum si la alte boli cronice grave.

Dintre toate patologiile asociate cu lipsa nutrientilor din corpul uman, deficienta de fier este cea mai frecventa. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape o treime din populatia lumii sufera de acest lucru. Grupul de risc, in primul rand, include femeile insarcinate  ( deoarece embrionii fura cu sarguinta fierul din corpul lor), copii si adolescenti, varstnici, sportivi, precum si vegetarieni si vegani.

Deficitul de fier este o problema comuna in intreaga lume. De exemplu, in Australia, 12% dintre femei au deficit de fier , iar la barbati, aceasta problema apare la fiecare zecime.

Este deosebit de periculos pentru femei, deoarece acestea pot transmite deficitul  de fier copilului in timpul sarcinii. De asemenea, aceasta problema duce adesea la complicatii in timpul sarcinii.

Desi deficienta de fier este adesea cauzat de lipsa de fier in dieta, poate fi, de asemenea, un semn al unor probleme grave de sanatate, inclusiv insuficienta cardiaca, cancer de colon sau boala celiaca.

Citeste si articolul :   Iata de ce ar trebui sa mananci banane in fiecare zi

Aproximativ 3-5 grame de fier se gasesc in corpul unui adult sanatos. Dar 1-2 miligrame din acest microelement sunt eliminate zilnic din corp – cu transpiratie, urina si, uneori, cu sange. Iar cel pierdut trebuie completat, in primul rand – prin respectarea unei diete echilibrate. In caz contrar, consecintele neplacute nu pot fi evitate.

Este foarte important sa se investigheze cauza deficitului de fier. Pacientii nu trebuie sa ia doar vitamine. Daca medicii nu iau in serios deficienta de fier si  nu investigheaza de ce se intampla, pot fi trecute cu vederea probleme grave de sanatate. In unele cazuri, pot pune in pericol viata, au concluzionat oamenii de stiinta.

Pentru a afla nivelul de fier din organism, este suficient sa faceti un test de sange. Medicii recomanda efectuarea unei astfel de analize anual ca masura preventiva.

Autor