De ce lumina soarelui este de fapt buna pentru tine

De zeci de ani ne ferim de soare, avand in vedere legaturile sale cu cancerul de piele si imbatranirea prematura. Dar un numar tot mai mare de cercetari stiintifice sugereaza ca evitarea completa a soarelui nu este o idee atat de buna. Iata de ce ar trebui sa va bucurati de soare in fiecare zi:

Ridica starea de spirit. Soarele acționeaza printr-un numar de receptori din creier pentru a ne afecta starea mentala si vigilenta.

Expunerea moderata la lumina soarelui va ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit si concentrarea prin cresterea nivelului de serotonina din corpul dumneavoastra.

Cunoscut si sub numele de „hormonul fericirii”, te face sa fii calm si alert. De asemenea, lumina soarelui scade riscul de depresie la cei cu risc de tulburare afectiva sezoniera.

Publicitate

Imbunatateste somnul. Cu cat expunerea la lumina zilei este mai stralucitoare, cu atat mai multa melatonina produceti noaptea.

Citeste si articolul :   Problemele de sanatate pe care apa cu lamaie le rezolva mai bine decat medicamentele

Melatonina este un tip de hormon care este produs de glanda pineala din creier in timpul intunericului noaptea.

Cunoscuta si sub numele de hormonul somnului, melatonina are o serie de efecte asupra creierului, de la imbunatatirea somnului pana la sincronizarea ceasurilor biologice si scaderea reactivitatii la stres plus, cantitatea de expunere la lumina zilei pe care o obțineti este cruciala pentru mentinerea unui ritm circadian normal.

Ritmurile circadiene distorsionate pot induce simptome atat ale depresiei, cat si ale tulburarii bipolare, in functie de tiparul de perturbare.

Favorizează creșterea oaselor. Vitamina D este un hormon care favorizeaza absorbtia calciului si este esentiala pentru cresterea si formarea oaselor.

Deoarece lumina soarelui este o sursa primara de vitamina D, hormonul este, de asemenea, numit „vitamina soarelui”. Vitamina D gasita in corpul nostru are nevoie de activare. Soarele ajuta la transformarea nivelurilor inactive de vitamina D in active.

Potrivit Organizației Mondiale a Sanatatii (OMS), obtinerea de la 5 la 15 minute de lumina solara pe brate, maini si fata de două ori sau de trei ori pe saptamana este suficienta pentru a profita de beneficiile soarelui care stimuleaza vitamina D.

Citeste si articolul :   Cartoful normal sau cartoful dulce – care este mai sanatos

Ajuta la intarirea sistemului imunitar. Studiile de asociere puternice au descoperit ca vitamina D este, de asemenea, foarte importanta in semnalizarea sistemului imunitar.

Se pare ca este necesara in cantitati adecvate pentru a va activa capacitatea de a analiza restul celulelor. Deoarece expunerea regulata la soare este una dintre cele mai robuste modalitati de crestere a nivelurilor active de vitamina D din corpul tau, va poate ajuta sa va imbunatatiti si sistemul imunitar. Nivelurile inadecvate ale acestei vitamine au fost asociate cu o rata crescuta de infectie, cancer si mortalitate dupa operatie.

Scade tensiunea arteriala. Potrivit unui studiu recent realizat de cercetatori, expunerea moderata la razele UV ale soarelui poate provoca o scadere semnificativa a nivelului tensiunii arteriale.

Nivelurile mai mici ale tensiunii arteriale ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral si boli de inima.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.