4 lucruri pe care le putem face pentru oboseala mentala

Epuizarea mintala nu este neaparat rezultatul unor lucruri care au mers gresit sau a unei mari suparari (desi poate fi), ci este mai probabil o acumulare de „prea mult”: Prea multe decizii. Prea multa munca (in timp prea scurt). Prea multe intreruperi, solicitari si comutari ale atentiei. Prea multe lucruri care se desfasoara fara a avea timp de pauze si refaceri.

Acest tip de oboseala mintala ne deregleaza atunci cand volumul de sarcini si activitati pe care le intreprindem depaseste capacitatea noastra de a gestiona stresul.

Uneori epuizarea mintala poate fi rezultatul unor probleme de sanatate, cum ar fi: depresia, bolile de inima, bolile cronice si bolile autoimune care pot conduce catre insomnie sau probleme in general legate de somn, care ulterior pot provoca oboseala mintala.

Cu cat devenim mai obositi din punct de vedere mintal, cu atat suntem mai putin capabili sa tinem pasul cu cerintele fiecarei zile. Devine mai greu sa luam decizii sanatoase, sa ramanem concentrati pe sarcini si sa ramanem calmi. Totodata poate deveni dificil sa ne reglam emotiile. In timp, epuizarea mintala poate duce catre epuizare completa, afectiuni fizice si boli legate de stres. Important este ca imediat ce realizam de ce ne simtim atat de extenuati, putem lua masuri pentru a ne reechilibra si pentru a ne imbunatati rapid starea.

Oboseala mintala se poate manifesta in mai multe moduri:

1. Oboseala fizica. Corpul nostru se simte obosit si am prefera sa ne intindem cat mai curand in pat cu telecomanda in mana, fara sa mai facem nimic restul zilei, chiar daca ne-am petrecut cea mai mare parte a zilei doar stand la un birou.

2. Nerabdare si iritabilitate. Devenim taiosi cu ceilalti si starile de furie sau suparare apar cu usurinta.

3. Incapacitate de concentrare. Devine mai greu sa ne terminam treburile sau sarcinile. Este posibil sa ne fie mai dificil sa luam decizii, sa gasim cuvintele potrivite sau sa ne concentram pe lucruri aparent simple.

Cum am putea sa ne gestionam zilele mai dificile fara sa le lasam sa ne macine? Gasiti mai jos 4 sugestii.

1. Mai putine decizii. Ne confruntam cu zeci de decizii in fiecare zi si pana la sfarsitul tuturor acelor decizii, energia noastra mintala poate fi afectata. Astfel devenim mai predispusi la a lua decizii nesanatoase si la a face ceea ce pare a fi mai usor. Faceti aceeasi comanda de cafea in fiecare zi. Mancati aceeasi cina in fiecare joi. Pastrand deciziile ce tin de rutina cat mai simple, putem avea mai multa energie pentru a face fata celorlaltor aspecte ale zilei.

Citeste si articolul :   Ce este glutenul si de ce este rau pentru unii oameni

2. Culoarea verde. Luati o mica pauza si uitati-va pe fereastra. Doar un minut de privit frunzele copacilor sau iarba poate sa ne imunatateasca concentrarea. Exista un motiv pentru care ne uitam instinctiv pe geam si cautam natura: ne poate ajuta sa ne concentram pe munca noastra si sa pastram performanta la cote mai ridicate pe tot parcursul zilei.

3. Miscare. Mai multe studii arata importanta exercitiilor fizice in cresterea concentrarii mintale. Doar 20 de minute pot imbunatati performanta, iar sesiunile scurte si intense de exercitii fizice pot creste fluxul de sange catre creier si ne pot imbunatati starea de spirit, memoria si creativitatea.

4. Timp liber. Fie ca este vorba de o pauza sau de o plecare timp de o saptamana, timpul liber este esential pentru combaterea oboselii mintale. Putem lua o pauza chiar si in zilele cele mai aglomerate, asigurandu-ne o pauza de pranz sau pur si simplu 15 minute fara sa avem nimic planificat. Acest timp calitativ pentru noi insine ne poate oferi o ameliorare mintala.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.