Uleiul de in si beneficiile sale pentru corpul tau

Uleiul de in are efecte sanatoase asupra inimii si creierului, dar uleiul  poate face mult mai mult.
Hipocrate, cel mai faimos doctor din antichitate, a recomandat ulei de in pentru durerile corpului si diaree. Cu ajutorul stiintei se cunoaste acum de ce este atat de sanatos acest ulei: uleiul de in protejeaza inima, scade concentratia de grasime din sange, poate regla tensiunea arteriala, amelioreaza inflamatia si are chiar un efect preventiv impotriva depresiei. In anul 2005, inul a fost numit chiar planta medicinala a anului.
Mai presus de toate, efectul sau asupra sistemului nostru cardiovascular este fascinant – iar uleiul de in poate face multe in acest sens din fericire, deoarece bolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces in Europa. In plus fata de fumat, obezitate si hipertensiune arteriala, factorii de risc includ si un raport nefavorabil de lipide din sange – mai cunoscut sub numele de niveluri ridicate de colesterol. Astfel poti influenta singur, in special raportul dintre colesterolul HDL bun si colesterolul LDL (cel rau). Important pentru aceasta: este sa consume acizii grasi potriviti.
Cei mai importanti reprezentanti a acestor grasimi sanatoase sunt acizii grasi omega-3 si omega-6. Particularitatea uleiului de in este aceea ca contine un raport de amestec foarte favorabil dintre acesti doi acizi grasi si o cantitate extraordinara de acid alfa-linolenic varianta omega-3 – si anume intre 45 si 70%.
In comparatie cu uleiul de masline utilizat pe scara larga, acesta din urma contine doar 1% din acesti acizi grasi. Singurul ulei cu o concentratie si o compozitie similara de acizi grasi omega-3 si omega-6 este uleiul de chimen negru, al carui efect asupra sanatatii a fost confirmat in numeroase studii cu efecte pozitive similare.
Acidul alfa-linolenic are un efect antiinflamator si este un nutrient vital (esential) pe care organismul nu il poate produce singur. Din pacate, acest acid gras este insuficient  in dieta noastra zilnica. Insa uleiul de in ofera mult din el. Utilizarea acestui ulei poate face mult mai multe, precum: regleaza coagularea sangelui, mentine vasele de sange sanatoase si este o parte importanta a membranelor celulare suple. Acestea sunt puncte de legatura pentru furnizarea celulelor noastre – importante si pentru piele si par
Potrivit unui studiu canadian, poate reduce chiar si nivelul zaharului din sange dupa mese, ceea ce ajuta la prevenirea diabetului si ajuta pacientii diabetici sa reduca eventual cantitatea de insulina. Pe langa acizii grasi, uleiul de in contine substante nutritive importante precum vitamina E, provitamina A, vitaminele B1, B2 si B6, vitamina C, vitamina D si vitamina K, lecitina, substante asemanatoare hormonilor cu efect antioxidant, precum si cadmiu, acid folic, acid pantotenic si acid nicotinic . De asemenea, conine elemente acide si minerale.
Efect pozitiv asupra depresiei
Lipsa nutrientilor, in special a acizilor grasi importanti, afecteaza si celulele nervoase. Mai multe studii au analizat acum efectele pozitive ale uleiului de seminte de in asupra tulburarilor mentale, cum ar fi depresia si anxietatea. Exista o gama intreaga de alimente care au un efect de imbunatatire a dispozitiei – asa-numita mancare fericita!
Acizii grasi omega-3 in special sunt importanti pentru creier – uleiul de in poate imbunatati capacitatea de concentrare. Uleiul intareste si vederea.
Retete cu ulei de in
Uleiul proaspat de in are o stralucire galben aurie si, prin urmare, este adesea denumit aur lichid. Are un gust usor de nuci . Uleiul de in se poate combina cu cartofi fierti si branza de vaci. Deasemenea se poate consuma cu muesli si fructe  proaspete dimineata la micul dejun. Foarte multe persoane il consuma pur imediat dupa ce s-au trezit pe stomacul gol, doar o lingurita si este suficient.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.