Guineea declara epidemie de Ebola

Guineea a declarat oficial ca se confrunta cu o epidemie de Ebola dupa moartea a cel putin trei persoane din cauza virusului.

Acestia si alte patru persoane au avut diaree, varsaturi si sangerari dupa ce au participat la inmormantarea unei asistente.

Vaccinurile nou dezvoltate vor fi achizitionate prin intermediul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au spus oficialii.

Intre 2013 si 2016, peste 11.000 de persoane au murit in epidemia de Ebola din Africa de Vest, care a inceput in Guineea.

Publicitate

Ca raspuns la acea epidemie, care a afectat in principal Guineea si vecinii sai Liberia si Sierra Leone, au fost testate mai multe vaccinuri, care au fost folosite cu succes pentru combaterea focarelor din Republica Democrata Congo.

“OMS este in stare de alerta completa si este in contact cu producatorul [unui vaccin] pentru a se asigura ca dozele necesare sunt puse la dispozitie cat mai repede posibil pentru a contribui la aceasta lupta “, a declarat Alfred George Ki-Zerbo, reprezentantul OMS pentru Guineea, potrivit BBC.

Un vaccin impotriva virusului Ebola a fost testat pentru prima data in 2015 in Guineea, iar medicamentele care pot creste rata de supravietuire a pacientilor au fost, de asemenea, dezvoltate in ultimii ani.

Citeste si articolul :   Putem sa iesim din localitate dupa 15 mai? Raspunsul oficial dat de Marcel Vela

Cum a inceput acest focar?

O asistenta care a lucrat intr-un centru de sanatate din Goueké, langa orasul Nzérékoré din sud-est, a murit la 28 ianuarie, iar inmormantarea ei a avut loc patru zile mai tarziu.

Inmormantarile comunitare, in care oamenii ajuta la spalarea corpului persoanei care a murit, pot fi o modalitate cheie de raspandire a Ebola in etapele anterioare ale unui focar.

Corpurile victimelor sunt deosebit de toxice. Perioada de incubatie poate dura de la doua zile la trei saptamani.

Ebola se trensmite la oameni de la animale infectate, cum ar fi cimpanzeii sau liliecii. Carnea de vanat pentru consum uman se pare ca este rezervorul natural al virusului Ebola.

Apoi se raspandeste intre oameni prin contact direct cu sange infectat, fluide corporale, sau indirect prin contactul cu medii contaminate.

„Printre cei care au participat la inmormantare, opt persoane au prezentat semne: diaree, voma si sangerari. Trei dintre ele au decedat si alte patru sunt spitalizate la Nzerekore”, a precizat seful Agentiei nationale de securitate sanitara.

Citeste si articolul :   VIDEO. Armata a iesit pe strazi. Imagini din Piata Unirii din Bucuresti

Toti cei infectati la inmormantarea asistentei au peste 25 de ani, spun oficialii din domeniul sanatatii.

In urma unei intalniri de criza de duminica, ministerul sanatatii a declarat ca toate cazurile au fost izolate, cautarea contactelor este in curs si ca urmeaza sa fie infiintat un centru de tratament la Goueké.

Cum au reactionat vecinii Guineei?

Acest nou focar se afla in aproximativ aceeasi zona in care epidemia a inceput in decembrie 2013.

Avand in vedere comertul transfrontalier dintre Guineea, Liberia si Sierra Leone, precum si sistemele lor de sanatate relativ slabe, exista ingrijorarea ca focarul ar putea sa se raspandeasca.

Presedintele Liberiei, George Weah, a alertat autoritatile sanitare.

Umaru Fofana din Sierra Leone, spune ca exista mai multa frica de Ebola in tara decat de Covid-19.

El spune ca existenta de noi vaccinuri ofera un anumit sentiment de usurare – exista un stoc global de urgenta de 500.000, pus la dispozitie prin intermediul Gavi , alianta internationala pentru vaccinuri.

Citeste si articolul :   Obligatoriu: Noul model de Declaratie pe propria raspundere. Asa iti trimiti copilul la scoala

Cele trei tari au o populatie totala de 22,5 milioane, ceea ce provoaca ingrijorarea producatorilor pentru ca ar avea putin timp sa produca mai multe vaccinuri.

Ce este Ebola?

Ebola este un virus care cauzeaza initial febra brusca, slabiciune intensa, dureri musculare si dureri in gat

Urmeaza apoi varsaturi, diaree si sangerari interne si externe

Oamenii sunt infectati atunci cand au contact direct prin leziuni ale pielii sau prin gura si nas cu sangele, varsaturile, fecalele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate cu Ebola

Pacientii tind sa moara din cauza deshidratarii si a insuficientei multiple a organelor.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.