Administratia Joe Biden condamna interventiile autoritatilor ruse impotriva protestatarilor

Administratia Joseph Biden a condamnat, duminica, interventiile autoritatilor din Rusia impotriva participantilor la protestele organizate de opozitie, informeaza site-ul Politico.com.

“Statele Unite condamna utilizarea constanta a tacticilor dure impotriva protestatarilor pasnici si a jurnalistilor, in a doua saptamana consecutiva”, a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat american.

“Innoim apelul adresat Rusiei pentru eliberarea tuturor celor detinuti deoarece si-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Aleksei Navalnii”, a subliniat Antony Blinken.

Zeci de mii de persoane au protestat, duminica, in numeroase orase din Rusia, cerand eliberarea liderului opozitiei, Aleksei Navalnii. Peste 5.000 de protestatari au fost retinuti, in principal in orasele Moscova, Sankt-Petersburg, Krasnoiarsk si Nijni Novgorod, conform organizatiei OVD.

Publicitate

Administratia Vladimir Putin a respins apelurile Occidentului privind eliberarea disidentului Aleksei Navalnii. Moscova a denuntat “interferentele” Statelor Unite in afacerile interne ale Rusiei, in contextul in care Ambasada americana a parut sa sustina protestele.

O instanta districtuala din Moscova a respins, joi, cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnii, liderul opozitiei ruse, aflat in arest preventiv de la revenirea in Rusia. Disidentul rus Aleksei Navalnii a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea in Rusia dupa ce a fost tratat in Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanta judiciara a decis mentinerea in detentie a lui Aleksei Navalnii 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat ca Aleksei Navalnii a incalcat termenii unei sentinte cu suspendare. Navalnii a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul il considera ca avand motivatie politica. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnii ar fi trebuit sa se prezinte la o sectie judiciara. In plus, Comitetul rus pentru Investigatii a anuntat recent ca Aleksei Navalnii este vizat de o ancheta privind “fraude de amploare”. Liderul opozitiei ruse este suspectat ca ar fi utilizat in scopuri personale fonduri colectate pentru organizatiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnii conduce mai multe organizatii nonguvernamentale pentru drepturile omului si combaterea coruptiei.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.