Boli autoimune si dieta care ajuta in astfel de situatii

Bolile autoimune precum Hashimoto sau colita ulcerativa nu sunt inca vindecabile. Cu toate acestea, o dieta care urmeaza protocolul autoimun poate atenua simptomele. O oportunitate promitatoare pentru cei afectati.

Boala Crohn, tiroidita Hashimoto, colita ulcerativa, scleroza multipla, psoriazis, gastrita autoimună: lista bolilor autoimune este lunga.

Inca nu exista un remediu pentru bolile autoimmune dar exista modalitati de a atenua simptomele. Una dintre aceste optiuni este nutritia: dieta autoimuna vizeaza ameliorarea sistemului imunitar si astfel ameliorarea simptomelor bolilor respective.

Dieta pentru bolile autoimune

Dieta autoimuna (AIP) este o terapie nutritionala bazata pe principiile dietei paleo, care are ca scop ameliorarea simptomelor bolilor autoimune. Deoarece anumite alimente pot ajuta la dezvoltarea inflamatiei si a raspunsurilor imune in organism, agravand simptomele bolilor autoimune, acestea sunt eliminate din dieta.

In ceea ce priveste nutritia, AIP este puternic orientata catre regenerarea tractului gastro-intestinal, care este deteriorat de procesele inflamatorii la cei afectati si, pe de o parte, absoarbe mai putin substantele nutritive si, pe de alta parte, nu mai poate efectiv sa prevena intrarea substantelor straine in organism.

Citeste si articolul :   Nutritie pentru toate varstele, ce este si cand este bine pentru organism

Scopul dietei autoimune este de a usura sistemul imunitar si, in acelasi timp, de a furniza organismului toate substantele nutritive necesare. Scopul este de a atenua simptomele individuale ale bolii respective, de a preveni dezvoltarea bolii si de a contribui la bunastarea generala. Terapia nutritionala ar trebui sa ajute si la intolerantele alimentare, cum ar fi boala celiaca.

Cum functioneaza dieta autoimun?

Aceasta este impartita in 3 faze:

Faza de eliminare: pentru o perioada de cel putin 30 de zile, toate alimentele care dezvolta o reactie imuna sunt strict evitate. Printre aceste alimente se includ cereale si pseudo-cereale, leguminoase, lapte si produse lactate, oua, zahar rafinat, uleiuri rafinate, nuci, seminte, plante si condimentele derivate din acestea, alimente cu potentiale reactii incrucisate la gluten, alcool, indulcitori si toti aditivii alimentari.

Faza de reintroducere: alimentele sunt reintroduse in dieta pas cu pas. In acest timp afli ce alimente poti sau nu poti tolera individual.

Faza de intretinere pe termen lung: Aceasta este in cele din urma dieta individuala AIP. Aici, oamenii sunt hraniti in conformitate cu rezultatele fazei de reintroducere, in timp ce principiile dietei paleo continua sa se aplice.

Citeste si articolul :   5 moduri catre un stil de viata sanatos pentru copiii nostri

Pe langa dieta, factorii stilului de viata joaca, de asemenea, un rol important: somnul suficient, gestionarea stresului, timpul petrecut in natura si la lumina naturala a soarelui, relatiile sociale si exercitiile fizice au o influenta decisiva asupra sanatatii si bunastarii.

Ce alimente sunt permise?

Lista alimentelor care sunt omise in cadrul dietei autoimune este lunga si implementarea trebuie respectata cu strictete. Iata ce este permis sa fie consumat in faza stricta de eliminare:

Legume, ciuperci si salata

Fructe, in special fructe de padure

Carne si organe de inalta calitate

Peste

Calitatea alimentelor trebuie, de asemenea, luata in considerare. Ar trebui sa fie produse organice si alimente de inalta calitate. Produsele de origine animala ar trebui sa provina de la tarani sau crescute cat mai natural posibil.

Daca simptomele individuale ale respectivei boli autoimune s-au imbunatatit, se adauga alimente suplimentare in timpul fazei de reintroducere. Ce alimente sunt tolerate este complet individual.

Pregatirea este un factor important pentru ca implementarea sa aiba succes. De asemenea si timpul precum si rabdarea joaca un rol important pentru a nu pierde motivatia.

Autor