In China antica, parul era considerat un simbol al longevitatii, deoarece acesti copaci traiesc o perioada foarte lunga de timp.
Un alt motiv pentru consumul de pere frecvent, pe langa gustul sau, sunt beneficiile sale exceptionale pentru sanatate .
Care sunt beneficiile perelor? Cum trebuie consumate corect?
Cand ar trebui sa mananci pere?
In functie de perioada de coacere, acestea sunt vara, toamna si iarna , prin urmare „sezonul” pentru aceste fructe este foarte lung. Si indiferent de perioada anului, perele sunt pline de antioxidanti, vitamina C , potasiu si fibre.
Publicitate
Cercetarile moderne au dovedit ce se intampla cand mananci pere:
1. Talia ta devine mai subtire!
Perele chiar te ajuta sa slabesti. Acest lucru a fost dovedit de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din Florida, intr-un studiu care a implicat 40 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani. Potrivit constatarilor, cei care au mancat in mod regulat doua pere de dimensiuni medii pe zi , au reusit sa piarda in mod semnificativ din greutate , in comparatie cu cei care au baut un pahar de suc cu un continut aproximativ la fel de calorii .
Oamenii de stiinta subliniaza ca efectul alimentar al perei este rezultatul efectului sau asupra metabolismului si nu datorita scaderii aportului de calorii.
2. Digestia ta se imbunatateste
Acest lucru se datoreaza faptului ca perele sunt bogate in fibre alimentare si polifenoli, care stimuleaza usor intestinele.
3. Scade riscul de diabet
Cercetari serioase efectuate in Statele Unite la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 2000 au aratat ca consumul regulat de pere reduce riscul de diabet de tip 2 la persoanele de toate varstele.
Ar trebui curatate perele?
Intrebarea daca perele curatate sunt sanatoase ii ingrijoreaza adesea pe parintii tineri: la urma urmei, hranirea copiilor cu piure de fructe este adesea singura modalitate de a le da fructe. Si nutritionistii au un raspuns neechivoc: perele si merele ar trebui consumate cu cojile lor!
Oamenii de stiinta au descoperit ca, in acest caz :
1. Corpul tau lupta mai bine cu stresul oxidativ!
Perele contin vitaminele A, B1, B2, C, E, precum si fier, cupru, iod, zinc, fosfor, calciu, magneziu si sodiu. Perele sunt cunoscute pentru continutul sau ridicat de folat, care este superior chiar si coacazei negre. Si majoritatea antioxidantilor din pere sunt concentrati in coaja lor. Aceasta inseamna ca curatarea va elimina o sursa destul de importanta de polifenoli din fructe, care protejeaza organismul de radicalii liberi si reduc stresul oxidativ .
2. Imunitatea ta este intarita
Surprinzator, dar adevarat: singura vitamina gasita in pere este vitamina C. Dar exista atat de mult din ea, incat doar cateva fructe pe zi, de cel putin trei ori pe saptamana, vor acoperi pe deplin nevoia organismului de acid ascorbic.
Cea mai mare parte a vitaminei C se gaseste in coaja perei, deci nu trebuie aruncata.
De ce nu ar trebui sa mananci o para pe stomacul gol?
Motivul este continutul ridicat de fibre, care face ca perele sa fie „ajutoare” pentru digestie. Alimentele bogate in fibre grosiere irita mucoasa stomacului si a intestinelor daca sunt consumate pe stomacul gol. Pot provoca dureri de stomac, crampe si creste motilitatea intestinala naturala.
Publicitate