Multe studii arata ca prezenta migdalelor in dieta zilnica ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” din sange si, astfel, la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Acum, nutritionistii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au descoperit exact cum migdalele scad colesterolul. Astfel, oamenii de stiinta au confirmat inca o data proprietatile benefice ale acestor alimente.
Sa ne amintim ca colesterolul este o substanta necesara din punct de vedere fiziologic pentru organism.
Anterior, numai colesterolul total era determinat in sange. Apoi au descoperit forme de transport, in care colesterolul se afla in plasma sanguina. Deci, exista lipoproteine cu densitate mica (LDL) – se numeste colesterol „rau”. Aceste lipoproteine transporta colesterolul din ficat (unde este sintetizat) si din intestin (unde este absorbit) catre tesuturile periferice. In primul rand, colesterolul in acest caz intra in peretii vaselor de sange, contribuie la acumularea acestuia acolo – asa se dezvolta ateroscleroza.
Dar exista si colesterol „bun”, sanatos. Aceasta este o alta forma de transport – lipoproteinele de inalta densitate (HDL). Ei iau doar particule de colesterol „rau” din peretele vascular si il transporta in ficat, unde se descompune.
Un corp sanatos ar trebui sa aiba un raport normal de colesterol „rau” si „bun”.
In studiul lor actual, nutritionistii americani au decis sa afle modul in care consumul zilnic de migdale afecteaza raportul acestor doua tipuri de lipoproteine din sange.
Studiul a implicat 48 de barbati si femei cu niveluri ridicate de colesterol „rau”. De doua ori pe o perioada de sase saptamani, un grup de participanti a mancat migdale in fiecare zi sub forma de gustari mici (43 de grame sau o mana de nuci pe zi). Si ceilalti participanti nu aveau nuci in dieta lor. .
Participantii care au consumat migdale in fiecare zi au avut o scadere a nivelului de colesterol „rau”, iar acest lucru s-a intamplat datorita cresterii concentratiei de α1-lipoproteine (aceasta este una dintre categoriile de colesterol „bun”).
Potrivit lor , iubitorii de migdale aveau cu 19% mai multe α1-lipoproteine in sange, ceea ce a dus la o imbunatatire a functiei colesterolului „bun” cu 6,4%.
„Cercetarile noastre arata ca migdalele sunt oricum un supliment alimentar sanatos. Nu numai ca scad colesterolul rau, dar sunt si bogate in acizi grasi sanatosi, vitamina E si fibre ”, spun cercetatorii.
Adaugam ca nu numai migdalele, ci si alte alimente ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” din sange. De exemplu, linte, fasole, avocado, porumb, masline, ulei de floarea soarelui. Cel mai probabil, dupa cum arata un studiu recent, acest lucru se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi polinesaturati de origine vegetala.
Dar grasimile animale, din care o cantitate mare se gaseste in carne, produse lactate grase, ulei (inclusiv palmier si nuca de cocos), ridica nivelul colesterolului rau.
Este important sa intelegeti ca, in orice caz, daca aveti niveluri ridicate de colesterol „rau”, indiferent daca luati statine sau alte medicamente, sau va puteti limita la o dieta, medicul trebuie sa decida.