Ce vezi in imagine, un caine sau un barbat? Putini oameni ghicesc raspunsul corect!

O iluzie optica de iarna a generat o multime de discutii e internet. O imagine de iarna care iti joaca feste.

In fotografia de mai jos, o sa descoperiti doua imagini: un caine care alearga sau un barbat imbracat cu un hanorac pe care se vede imprimat un catel.

Tu ce vezi in aceasta imagine

Publicitate

Care este, de fapt raspunsul corect?

Ai vazut un caine care alearga spre stapanul lui? Ai ghicit! 🙂

Iluzia optica (sau iluzia vizuala) reprezinta perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronata a realitatii. Iluziile optice sunt studiate de psihologia perceptiei.

Acestea sunt un fel de imagini remanente datorate unor puternice, contrastante alternante de luminozitate, de culoare, de miscare etc. care produc o puternica stimulare a zonei optice cerebrale.

Iluzii cognitive

Aceste iluzii apar la interactiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioara si care conduc la asa-numita “deductie inconstienta”. Sunt cele mai interesante si mai bine cunoscute. Nu au o cauza fiziologica, actioneaza la nivelul interpretarii vizuale, al ipotezelor preconcepute. Au fost studiate in secolul al XIX-lea de catre Hermann Helmholtz.

Citeste si articolul :   O poza facuta intr-o piata a devenit virala. Ce mesaj a scris vanzatorul

Iluziile cognitive se impart in:

Iluzii de ambiguitate: Imaginile obiectelor sufera schimbari semnificative de aspect. Putem admite mai multe interpretari ale imaginii: “cubul lui Necker”, “vaza lui Rubin”, “iepurele-rata”

Iluzii de distorsionare: “peretele de cafenea”, “iluzia Müller-Lyer”.

Iluzii paradoxale: “triunghiul Penrose”, “scarile imposibile”, “cascada”.

Iluzii fictive: produse de halucinatii.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.