Patriarhia Romana, prima declaratie dupa ce bebelusul de la Suceava s-a stins in urma botezului.

Preotul protopop Doru Budeanu, de la Protopopiatul Sucevei, a spus ca, in functie de cauza acestei tragedii, s-ar putea schimba recomandarile privind modul in care se poate proceda la slujba tainei botezului, pentru a se preveni alte incidente nedorite, scrie Monitorul de Suceava.

Preotul care a facut slujba de botez, Alexandru Mazarache, a declarat ca nu poate vorbi despre ceea ce s-a intamplat, dar un punct de vedere va fi transmis de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

Protopopul a confirmat ca bebelusul a fost scufundat complet in apa, aratand ca „botezul se face prin intreita cufundare, dupa randuielile Bisericii”.

El a adaugat ca, in cazul inhalarii, medicii au precizat ca este vorba de lichid, fara a se putea stabili daca este vorba de apa din cristelnita ori poate de lapte.

Publicitate

Comunicatul Patriarhiei Romane:

”In legatura cu tragicul caz al copilasului decedat in aceasta dimineata la Suceava, trebuie sa precizez ca Patriarhia nu are inca acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate in desfasurare.

Am transmis rugamintea urgentarii anchetei la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei judiciare facute de autoritatile laice, va fi facut public de Arhiepiscopie. Cat mai curand, posibil. Momentan aceasta a publicat pe site-ul sau un „Cuvant pastoral” dedicat situatiei atat de dureroase create acolo.

Citeste si articolul :   A fost depistat inca un caz cu noua varianta britanica a tulpinii de coronavirus. Ce spun autoritatile din Suceava

Dincolo de el, pozitia Patriarhiei Romane este una de profunda compasiune fata de familia copilasului decedat, atat de greu incercata acum si a carei durere nici nu o putem intelege deplin. Personal, dar si in numele institutiei pe care o reprezint, transmit si pe aceasta cale sincere condoleante indureratei familii Ungureanu.

Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiaza in Bisericile Ortodoxe de catre preot sau episcop prin intreita „afundare” in numele Sfintei Treimi. Aceasta afundare dureaza doua/trei secunde si presupune protejarea stricta a copilasului, al carui spate si a carui ceafa sunt sprijinte cu mana dreapta, gura si nasul fiind protejate atent de causul mainii stangi, in asa fel incat acesta sa nu poata inghiti niciun strop de apa in secundele cat este afundat rapid de trei ori.

Aceasta scurta afundare se face dupa ce oficiantul Tainei se asigura ca pruncul a inspirat aer. Exista si posibiltatea botezarii prin turnarea apei pe crestetul copilasului, tot de trei ori, in numele Sfintei Treimi, aceasta decizie putand fi luata in cazuri de necesitate sau in functie de starea de sanatate a copilasului”.

Comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor:

”Am primit cu multa durere si tristete in suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar sase saptamani, care a plecat mult prea devreme la Cer, sa se alature ingerilor, in dimineata zilei de 1 februarie 2021.

Citeste si articolul :   Un barbat din Suceava a mancat intr-un restaurant, apoi a sunat la 112 sa reclame ca localul este deschis.

Ziua care ar fi trebuit sa fie una a bucuriei, a imbracarii pruncului Iustin in „haina luminoasa”, s-a preschimbat intr-o zi a suferintei pentru parintii, nasii, familia si comunitatea sa, care i-au asteptat cu nerabdare venirea in lume. In acest moment de tulburare pentru toti cei ce in loc de haine de sarbatoare vor imbraca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu sa intelegem de ce Dumnezeu a ingaduit aceasta incercare grea.

In tratatul sau „Despre copiii care mor timpuriu”, Sfantul Grigorie de Nyssa ofera mai multe raspunsuri, subliniind ca orice faptura creata vine de la Dumnezeu, care se ingrijeste de existenta acesteia, fie ea mai lunga sau mai scurta. Iar daca ingaduie curmarea unei vieti inainte de vreme, dupa mintea omeneasca, este pentru ca, in prestiinta Sa, Dumnezeu nu vrea sa il priveze pe prunc de vreuna din binecuvantarile Sale, stiut fiind faptul ca omul este inzestrat cu multe daruri, pe care are insa libertatea sa le foloseasca precum considera.

Nu exista cuvant si nici fapta care sa stearga lacrimile si sa aline acum inimile frante ale parintilor si rudelor, insa le suntem alaturi in acest moment deosebit de greu si ne rugam cu staruinta Mult Milostivului Dumnezeu sa ii intareasca, sa ii mangaie si sa tamaduiasca aceasta rana, impreuna cu pruncul Iustin, care de acum ii va veghea din preajma tronului Parintelui ceresc.

Citeste si articolul :   Un nou focar de coronavirus. Primaria a fost inchisa.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a luat deja legatura cu preotul slujitor si cu cei prezenti, pentru a stabili circumstantele in care s-a petrecut aceasta tragedie si a decide masurile necesare.

Dincolo de acestea, inaltam rugaciune smerita catre Dumnezeu, Care ne-a certat prin aceasta intamplare, pentru a ne lumina mintea si a indrepta viata noastra, rostind impreuna cu Apostolul: „O, adancul bogatiei si al intelepciunii si al stiintei lui Dumnezeu! Cat sunt de necercetate judecatile Lui si cat sunt de nepatrunse caile Lui! Caci cine a cunoscut gandul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui? (Romani 11, 33-34)”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.