Calendar Ortodox, 30 ianuarie 2021. Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

In fiecare an, la data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxa pomeneste  Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.

Cei trei ierarhi, considerati de posteritate ca fiind cei mai mari invatatori si pastori din istoria crestinatatii si modele de viata duhovniceasca, sunt sarbatoriti cu mare fast in lacasurile crestine din intreaga lume. Odata cu darul “talmacirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au urcat si inalta treapta a arhieriei si credintei crestine. De atunci, invatatura lor ortodoxa se pastreaza pana in zilele noastre, asa cum a fost desavarsita de ei.

“Punandu-ne impreuna intr-o zi, cand ti se va parea tie ca este de cuviinta, fa noua praznic cuviincios. Apoi, spune si celorlalti care vor fi mai pe urma, cum ca noi suntem una la Dumnezeu si noi negresit vom mijloci inaintea lui Dumnezeu cele pentru mantuire, pentru cei ce ne vor savirsi praznicul pomenirii noastre.”

Citeste si articolul :   Cruce rosie in calendar. Schimbarea la Fata a Domnului, 6 august 2020. Se deschid Cerurile

Traditii si obiceiuri:

In aceasta zi sfanta, crestinii ortodocsi respecta anumite traditii si obiceiuri stravechi, pentru spor, noroc si sanatate.

Publicitate

Sarbatoarea Sfintilor trei Ierarhi este dedicata impacarii.  In aceasta zi se sting conflictele si se impaca rudele dupa lungi dispute. De asemenea, proiectele comune concepute in aceasta zi intre rude si prieteni vor aduce prosperitate in caminul lor.

In aceasta zi, este bine sa dam de pomana o candela sau o lumanare, pentru ca tot anul viata noastra sa fie luminoasa. Le poti oferi rudelor, prietenilor, dar si persoanelor straine sau nevoiasilor. Se spune ca lumina lor ne va calauzi pasii, ne va ghida prin viata si vom urma calea cea buna si dreapta. Candela sau lumanarea ne vor feri de rele si pacate.

Potrivit obiceiurilor, in aceasta zi nu este bine sa imprumutam lucruri din casa, pentru a proteja caminul de paguba. De asemenea, nu trebuie sa facem treburi casnice: sa nu maturam in gospodarie si sa nu spalam rufe. Respectand aceste interdictii, evitam pericolul de inec, accidentele care aduc infirmitate si intamplarile violente in viata rudelor. Totodata, nu este bine sa aruncam resturile de mancare pentru ca nu vom avea spor la munca.

Citeste si articolul :   Calendar Ortodox, 2 februarie 2021. Intampinarea Domnului, cruce rosie.

In numeroase zone din tara, in ziua sarbatorii se impart ofrande pentru mortii din familie, neimpartasiti: gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart pachete cu alimente. Se ofera coliva, fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate.

Pe data de 30 ianuarie, fiecare mama care are o fata de maritat respecta sarbatoarea: nu presteaza munci gospodaresti si se roaga la biserica pentru norocul fiicei sale. Pentru a afla care este ursitul lor, fetele trebuie sa manance paine cu sare. Seara, in vis, tanarul care le aduce apa sa bea, acela va fi sotul ei. Traditia spune si ca Sfantul Grigorie Teologul este aparatorul vaduvelor si vine in ajutorul celor care ii cer ajutorul.

Tot pe 30 ianuarie, este bine sa ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti. Pentru spor si pentru sanatate, la masa sarbatoreasca se consuma peste si fructe, simboluri ale unei vieti duhovnicesti smerite.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.