Rugaciunea catre Sfintii Trei Ierarhi. Face mari minuni

In fiecare an, la data de 30 ianuarie, sunt sarbatoriti Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.

Acestia au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui urmator si fiecare dintre ei a avut o contributie esentiala la teologia crestina, fiind numiti „Protectori ai invatamantului teologic”. Cei trei teologi sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comuna.

Punandu-ne impreuna intr-o zi, cand ti se va parea tie ca este de cuviinta, fa noua praznic cuviincios. Apoi, spune si celorlalti care vor fi mai pe urma, cum ca noi suntem una la Dumnezeu si noi negresit vom mijloci inaintea lui Dumnezeu cele pentru mantuire, pentru cei ce ne vor savirsi praznicul pomenirii noastre.

Iata rugaciunea care se spune in aceasta zi:

“Sfintilor Trei Ierarhi…

Sfintilor Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile intelepte – stalp al credintei, Grigorie prea luminate – minte cereasca, Ioane Gura de Aur – propovaduitorul inflacarat al pocaintei, voi cei ce ati fost daruiti Bisericii in vremuri de cumpana pentru a descoperi credinta cea adevarata, primiti aceasta smerita rugaciune pe care o inaltam catre voi, sfintilor.

Citeste si articolul :   Calendar ortodox 7 august. Este praznuita Sfanta Teodora de la Sihla! Multe romance poarta numele ei

Daruiti-ne noua, pacatosilor, adevarata cunoastere. Si invatati-ne cum se cuvine sa traim noi, cei ce purtam cu nevrednicie numele de crestin.

Sarguiti-va, sfintilor, sa-i scoateti pe credinciosi din smintelile acestei lumi ticaloase, asa cum odinioara ati facut cu cei pe care i-ati pastorit. Fiti deci calauzele noastre catre cer!

Mijlociti cu rugaciunile voastre pe langa Dumnezeu, sa ne daruiasca iertare, smerenie si intelepciune!

Voi, cei care traiti in cer, rugati-va, sfintilor, ca si noi, cei ce traim pe pamant, sa le gandim si sa le facem pe cele de sus.

Fiti alaturi de noi, Sfintilor Trei Ierarhi, in viata aceasta si dupa moarte… Ca si noi sa ne impartasim de fericirea cea vesnica. Amin!”

Autor