Biserica de piatra din Densus – cea mai veche biserica din Romania

Biserica Densus (cunoscuta si sub numele de Biserica Sf. Nicolae) din satul Densus, judetul Hunedoara este cea mai veche biserica de piatra din Romania. A fost construita in forma sa actuala in secolul al XIII-lea pe locul unui templu roman din secolul al II-lea, cu unele materiale din cetatea Sarmizegetusa dacica.

Are un turn de piatra. In interiorul bisericii exista picturi murale din secolul al XV-lea care il arata pe Iisus purtand haine traditionale romanesti. Aceste tablouri au fost realizate de artistul Stefan. In secolul al XVIII-lea au fost adaugate mai multe picturi.

Biserica se sprijina pe opt pietre funerare romane. Coloanele din interiorul bisericii sunt destul de neobisnuite si poarta inscriptii în latina si dacica. Acestea sunt altare, pietre funerare sau stele romane pagane, asezate una peste alta, iar altarul este asezat la sud, in timp ce toate bisericile ortodoxe au altar spre est.

De-a lungul istoriei, diferite grupuri religioase au folosit biserica. La început, calvinistii s-au intalnit pentru predica religioasa, urmati in scurt timp de greco-catolicii romani. Din 1948, biserica ortodoxa o foloseste ca centru religios.

Citeste si articolul :   Un nou cutremur in Romania. Unde a avut loc si ce magnitudine a avut

Edificiul religios este, de asemenea, aproape de Hunedoara si Deva, pe langă orasul Hateg.