Zaharul – efectele consumului de zahar asupra corpului uman

Zaharul are multe efecte negative asupra organismului. Te face lipsit de aparenta, obosit, depresiv si bolnav. Cu toate acestea, zaharul este important pentru organismul uman. Dar nu tot zaharul este la fel. Zaharul de masa este daunator, in timp ce zaharurile naturale, precum cele din fructe, legume sau alimente integrale, sunt importante si sanatoase.

Zaharul poate declansa urmatoarele simptome sau poate fi implicat in dezvoltarea lor: oboseala inexplicabila, lipsa de impuls si energie, depresie, anxietate, probleme de stomac si intestinale, cum ar fi balonare, flatulenta, diaree si constipatie, caderea parului, boli ale pielii, atac fungic, crampe menstruale, nervozitate, tulburari de somn, concentrare slaba – pana la confuzie mentala si multe altele.

Zaharul poate fi un leac – unii medici il folosesc pentru tratarea ranilor – se spune ca rezultatele vindecarii rapide sunt coplesitoare, in special in cazul arsurilor, iar acolo unde uneori antibioticele esueaza, zaharul poate fi folosit ca un remediu excelent pentru rani si chiar ca un supresor al infectiilor.

Citeste si articolul :   Mierea de albine: beneficii si daune

Zaharul declanseaza producerea unei cantitati mari de insulina

Publicitate

Motivul este explicat rapid: zaharul impreuna cu carbohidratii izolati (faina si amidon, cum ar fi mondamina) declansează producerea unei cantitati mari atunci cand ajung in sange – unde zaharul ajunge de fapt la doar cateva minute dupa consumul de insulina.

Insulina este un hormon al pancreasului, a carui sarcina principala este eliminarea zaharului din alimente in sange si distribuirea acestuia catre toate celulele si organele corpului, care apoi il utilizeaza pentru a-si castiga energia.

Daca dulciurile sunt consumate mereu, acest lucru duce la un nivel crescut de insulina. Pe de o parte, acest lucru are un efect inflamator in organism si, prin urmare, accelereaza dezvoltarea multor boli cronice.

Pe de alta parte, asa-numita hiperinsulinemie din organism duce la un deficit de insulina in creier. Cu toate acestea, lipsa de insulina din creier poate duce la uitare si in cele din urma chiar la Alzheimer.

Citeste si articolul :   Ce se intampla cu corpul nostru daca bem ceai verde in fiecare zi?

Dar insulina activeaza si formarea unei anumite substante, care apoi amesteca serotonina in creier. Serotonina este uneori denumita si hormonul fericirii, deoarece poate evoca seninatate vesela si chiar sentimente euforice. Persoanele cu depresie sau anxietate sufera adesea de o lipsa permanenta de serotonina.

Doza optima de zahar pentru corpul uman este de 2,5 g zahar = 30 g carbohidrati puri sau alternative de 60 g de dulceata de orice fel.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.