Ce trebuie sa stii despre vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca

Vaccinul anti- covid-19 dezvoltat de AstraZeneca /Oxford, a carui intarziere in comparatie cu livrarile planificate a provocat un conflict cu Uniunea Europeana, este ieftin si usor de depozitat. Acestea sunt cateva dintre principalele sale caracteristici, potrivit noutati.info.

Practic si accesibil

Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul de a fi ieftin (in jur de 2,5 euro sau 3 USD pe doza, cu variatii in functie de costurile de productie locale). AstraZeneca a fost de acord sa il vanda fara a obtine profit.

De asemenea, este usor de depozitat: poate fi pastrat la o temperatura a frigiderului intre 2 ° C si 8 ° C, spre deosebire de vaccinurile Moderna si Pfizer / BioNTech, care pot fi pastrate la temperaturi foarte scazute (-20 ° C in primul caz si -70 ° C in al doilea).

Faciliteaza o vaccinare pe scara larga.

Potrivit laboratorului britanic, acesta are o eficienta medie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer / BioNTech si Moderna), rezultat validat de revista stiintifica The Lancet. Efectele sale secundare sunt extrem de mici, doar un pacient din cei 23.754 de voluntari din studiu le-a experimentat. A fost un caz de mielita transversa (o boala neurologica rara).

Mai precis, eficacitatea sa este de 90% pentru voluntarii care au primit initial o jumatate de doza si o luna mai tarziu o doza completa, dar doar 62% pentru un alt grup care a fost vaccinat cu doua doze complete administrate la o luna distanta.

Injectia cu jumatate de doza s-a datorat unei erori si doar un grup mic a urmat al doilea protocol, generand critici si ingrijorare si determinand compania sa efectueze studii suplimentare.

Intrebari despre efectul sau asupra persoanelor in varsta

Doua institutii de presa germane au pus la indoiala eficacitatea vaccinului, afirmand ca acesta este de doar 8% la persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Aceste declaratii au fost respinse atat de producator, cat si de guvernul german.

Cu toate acestea, CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a recunoscut ca au „o cantitate limitata de date referitoare la populatia varstnica” si a considerat „posibil” ca unele tari sa nu-l administreze in acest moment pentru aceasta categorie.

Citeste si articolul :   Beneficiile vitaminei B6

De asemenea, el a asigurat ca vaccinul sau ofera protectie 100% impotriva formelor severe de COVID-19 . Si, potrivit acestuia, vaccinul este capabil sa combata varianta coronavirusului gasita in Anglia, care este considerata mult mai contagioasa.

Citeste mai multe pe noutati.info

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.