O instanta din Moscova a respins cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnii

O instanta districtuala din Moscova a respins, joi, cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnii, liderul opozitiei ruse, aflat in arest preventiv de la revenirea in Rusia.

“Decizia Tribunalului din Khimki trebuie sa ramana nemodificata, apelul este respins”, a anuntat judecatorul Musa Musaev, de la Tribunalul regional Moscova, conform agentiei RIA Novosi.

Aleksei Navalnii, aflat in arest preventiv, a declarat in instanta, prin videoconferinta, ca este vorba de o “incalcare flagranta a legii”. “Este o incalcare flagranta a legii care are rolul de a ma intimida pe mine si alti oameni”, a afirmat Navalnii.

Serviciul rus al Penitenciarelor a cerut instantei judiciare sa transforme condamnarea cu suspendare a lui Aleksei Navalnii in detentie cu executare, din cauza incalcarii termenilor sentintei, informeaza agentia Interfax.

Publicitate

Mai multi apropiati ai lui Aleksei Navalnii au fost retinuti joi, inaintea deciziei instantei, informeaza Agentia France-Presse si cotidianul Le Figaro.

Printre persoanele retinute se numara Oleg Navalnii, fratele lui Aleksei Navalnii, activista Liubov Sobol si Maria Alehina, membra a grupului constestatar Pussy Riot.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 1.872 de cazuri si 41 de decese, de sambata pana duminica

Disidentul rus Aleksei Navalnii a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea in Rusia dupa ce a fost tratat in Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanta judiciara a decis mentinerea in detentie a lui Aleksei Navalnii 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat ca Aleksei Navalnii a incalcat termenii unei sentinte cu suspendare. Navalnii a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul il considera ca avand motivatie politica. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnii ar fi trebuit sa se prezinte la o sectie judiciara. In plus, Comitetul rus pentru Investigatii a anuntat recent ca Aleksei Navalnii este vizat de o ancheta privind “fraude de amploare”. Liderul opozitiei ruse este suspectat ca ar fi utilizat in scopuri personale fonduri colectate pentru organizatiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnii conduce mai multe organizatii nonguvernamentale pentru drepturile omului si combaterea coruptiei.

Autoritatile din Rusia au intensificat investigatiile care vizeaza membri ai opozitiei, in contextul actiunilor de protest, miercuri fiind perchezitionata locuinta disidentului Aleksei Navalnii, aflat in detentie. De asemenea, a fost efectuata perchezitie la sediul Fundatiei Anti-Coruptie, a declarat Liubov Sobol, o apropiata a liderului opozitiei ruse, Aleksei Navalnii. Directorul Fundatiei Anti-Coruptie, Ivan Jdanov, a confirmat perchezitia, precizand ca a avut loc o descindere si in apartamentul fratelui lui Aleksei Navalnii.

In paralel, Autoritatea rusa pentru Telecomunicatii (Roskomnadzor) a anuntat ca va sanctiona platforme online precum Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki si YouTube pentru distribuirea unor mesaje prin care minori au fost indemnati sa participe la protestele opozitiei. In plus, Ministerul de Interne de la Moscova a lansat o investigatie privind “incalcarea normelor sanitare”, impuse din cauza pandemiei, prin organizarea de manifestatii in Rusia. In total, Comitetul rus pentru Investigatii a anuntat aproximativ 20 de anchete in contextul protestelor opozitiei.

Zeci de mii de persoane au protestat, sambata, in zeci de orase din Rusia, fata de arestarea liderului opozitiei, Aleksei Navalnii. Aproximativ 3.900 de manifestanti au fost retinuti. Opozitia intentioneaza sa organizeze noi actiuni de protest.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.