Florin Citu, anunt de ultim moment despre pensiile romanilor. Ce se schimba

Florin Citu, premierul Romaniei, a vorbit despre majorarea pensiilor de anul trecut si care este costul la bugetul pe anul 2021.

“Pensiile, costul cu pensiile in bugetul din 2021 creste deja cu aproape 8 miliarde de lei fata de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, va dati seama… 8 miliarde inseamna cam 0,8% din PIB, plus o crestere de la alocatii, cresterea de anul trecut plus cresterea de anul acesta, inca aproape 3 miliarde, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar fata de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli in plus fata de anul trecut. De aici pornim constructia bugetului anul acesta – pe legislatia in vigoare, bineinteles”, a declarat Florin Citu la Parlament.

CITESTE SI: Cum se simte Florin Citu dupa vaccinul anti-Covid

Indexarea pensiilor se va face conform legislatiei

“Repet ceea ce am spus de la inceput: bugetul se construieste pe legislatia in vigoare, daca legea spune acest lucru, se va face acest lucru”.

Guvernul analizeaza modificarea a doua legi care “au creat probleme sustenabilitatii finantelor publice in Romania”.

“Vorbim de Legea salarizarii unitare, care a pornit si a fost prezentata public ca o lege care elimina inechitatile din administratia publica si a creat mai multe probleme prin tot felul de exceptii care au aparut in ultimii ani. Stiti bine ca atunci cand a fost prezentata aceasta lege se spunea ca presedintele Romaniei are salariul cel mai mare si de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este asa, presedintele Romaniei nu mai are salariul ce mai mare si trebuie sa reanalizam aceasta lege a salarizarii.

Legea pensiilor – aceasta coalitie a spus din primul moment: vrem sa avem o lege a pensiilor bazata pe contributivitate. Si atunci, bineinteles ca sunt doua legi la care lucram si forma finala o vom vedea in perioada urmatoare. Vom vedea daca suntem gata cu o noua lege a pensiilor in aceasta perioada si putem sa o aplicam pana atunci. Dar bugetul, bineinteles, se construieste pe legislatia in vigoare”, a mai spus premierul Citu.

Citeste si articolul :   Noi reguli din 14 septembrie. Ce nu au voie sa faca elevii

CIRESTE SI: Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce se intampla cu salariile si angajatii

Ce se intampla cu Legea salarizarii

“Aici e vorba si de a lega performanta, veniturile, de performanta – sunt mai multe lucruri. Pe langa faptul ca vrem sa avem o ierarhizare clara, ar trebuie sa introducem si niste indicatori de performanta, care sa fie conectati la aceste venituri. Deci cresterea veniturilor sa nu mai fie una decisa politic in fiecare an, sa fie una legata de performanta economiei”

Ce se intampla cu sporurile bugetarilor

“Nu este finalizata. Se face in paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021. Aici este vorba de o reforma care, sa stiti, aceste reforme pe care vrem sa le introducem se vor intinde pe doi ani de zile si o mare parte din reformele pe care le vom adopta in 2021 vor avea impact pentru buget in 2022, (…) deci nu ne gandim doar la bugetul pe 2021, ne gandim la acesti doi ani de zile. Eu asa ma uit la acest buget, si la investitii, si la cheltuielile de personal, la tot acest ansamblu ne uitam pentru cei doi ani de zile”, a mai spus Florin Citu.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.