Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce se intampla cu salariile si angajatii

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 cu privire la masurile de sprijin pentru salariati si angajatori in contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, legea permite angajatorilor sa reduca cu cel mult 50% timpul de munca al salariatilor si reducerea corespunzatoare a salariului.

Aceasta masura poate fi aplicata si dupa expirarea perioadei starii de alerta, dar nu pentru mai mult de 3 luni. De asemenea, aceasta lege permite angajatorilor sa reduca timpul de munca si salariile cu pana la 50%, implicit modificarea contractului individual de munca.

CITESTE SI: Klaus Iohannis, anunt de ultim moment despre redeschiderea scolilor si gradinitelor

Angajatorul este obligat sa anunte cu 5 zile inainte

Publicitate

”In perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, „angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului”, scrie in textul ordonantei.

„Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, lunar, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal. Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii”, mai prevede legea.

Citeste si articolul :   Legea a fost promulgata. Decizia este deja in Monitorul oficial

CITESTE SI: Klaus Iohannis, prima declaratie dupa ce co-presedintele AUR, George Simion, a spus ca va declansa procedura de suspendare a presedintelui

Tot in lege mai este mentionat ca pe toata durata reducerii timpului de munca, salariatii care vor avea de suferit trebuie sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut lunar si salariul de baza brut lunar aferenet orelor de munca efecti prestate ca urmare a reducere timpului de munca.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.