Cum contribuie zincul si vitamina C la reducerea riscului de raceli?

Sistemul nostru imunitar este in permanenta ocupat sa ne protejeze de pericole precum virusuri , bacterii si alti germeni. In lunile mai reci ale anului, sistemul nostru imunitar este deosebit de vulnerabil la atac si  are nevoie de sprijinul nostru deplin. Aflati cum zincul si vitamina C pot ajuta la mentinerea functiei normale a sistemului imunitar (in special in timpul sezonului gripal)!

Cum sa va reduceti sansele de a raci

Exista intotdeauna un anumit nivel de risc de a contracta o infectie. Prin stranut , rinovirusurile se raspandesc rapid de la o gazda la alta. In doar 24 de ore, acestea se inmultesc rapid in nas si gat, iar simptomele de raceala (de exemplu, dureri in gat, tuse, secretie nazala) se raspandesc la persoanele din apropiere. In medie, o raceala dureaza 7 zile, dar uneori dureaza 14 zile, deoarece exista multe virusuri  care se inmultesc foarte repede. Mai ales la persoanele care sunt deja slabite sau mai susceptibile, gripa poate duce la boli secundare mai grave, cum ar fi infectiile urechii sau sinuzita. In acest caz, trebuie luate masuri rapide sau masuri preventive mai eficiente pentru intarirea sistemului imunitar si contracararea gripei de fiecare data cand loveste corpul!

Citeste si articolul :   Medicul neurochirurg Vlad Ciurea: Trei elemente sunt esentiale pentru buna functionare a creierului.

Dozele mari de zinc reduc racelile si le fac mai putin intense

Mai multe studii au aratat ca zincul poate fi utilizat cu succes pentru a preveni si trata raceala obisnuita. Numarul de raceli care a izbucnit in ultimul timp ,de fapt a scazut semnificativ in randul oamenilor datorita consumului de zinc. Chiar si probabilitatea ca o raceala existenta sa dureze sapte zile devine foarte scazuta. In plus, simptomele racelii in randul oamenilor,au fost mult mai usoare. Cu toate acestea, pentru a ajuta, trebuie luate doze mari de zinc imediat dupa aparitia primelor simptome de raceala.

Amestecuri organice de zinc sunt disponibile si pot fi utilizate cu acordul  medicului dumneavoastra atunci cand este detectata o deficienta de zinc.

Publicitate

Cum poate ajuta zincul la raceli

Zincul este eficient impotriva racelii, deoarece previne virusii ,sa atace celulele gazda din mucoasa nazala. In plus, inhiba cresterea si opreste reproducerea acestor microbi. In cele din urma, zincul ajuta la rezolvarea posibilelor reactii inflamatorii. Astfel, mucoasa nazala nu se umfla atat de mult, ceea ce permite persoanei sa respire mai usor.

Citeste si articolul :   Catina intareste sistemul imunitar

Vitamina C contribuie la reducerea riscului de raceli

Un nivel echilibrat de vitamina C (adica o cantitate buna de vitamina C) contribuie la functionarea sanatoasa a sistemului imunitar. De indata ce virusii ajung la membrana mucoasa, vitamina C va fi activa in diferite locuri. Induce formarea de celule albe din sange, adera la radicalii liberi, neutralizandu-i si regenerand mai multi antioxidanti ai organismului. Astfel, ne mentine sistemul imunitar sub control si reduce stresul oxidativ. Cand apare o raceala, nivelurile de vitamina C scad uneori dramatic din cauza costurilor crescute. Daca se intampla acest lucru, este recomandat sa luati rapid doze mari de vitamina C pentru a sustine sistemul de aparare al corpului nostru.

Doar doua pahare de suc de portocale proaspat stors pe zi (1000-2000 mg vitamina C) ne ajuta sa avem o imunitate sanatoasa. Acest lucru a fost dovedit in mai multe studii, care afirma ca nivelurile echilibrate de vitamina C pot scurta durata unei raceli si pot atenua unele dintre simptome. Daca observati primele semne de raceala, este recomandat sa luati imediat vitamina C.

Citeste si articolul :   Ce spune culoare mucusului nazal despre sanatatea ta. Ce boli indica

Reducerea riscului de raceli cu zinc si vitamina C

Pentru a reduce riscul de raceli, este recomandat sa acordati atentie echilibrului de vitamina C si zinc in afara sezonului gripal. Societatea Germana pentru Alimente recomanda un aport zilnic de cel putin 7 pana la 10 mg de zinc si 95 pana la 110 mg de vitamina C pentru adultii sanatosi. Zincul se gaseste in branza, alune si fulgi de ovaz, in timp ce vitamina C se gaseste in citrice, ceapa , ardei si fructe de padure. Impreuna cu alti biofactori, zincul si vitamina C ne ajuta sa avem un sistem imunitar sanatos si sa reducem riscul bolilor.

Publicitate

Autor