10 Fapte interesante despre Egipt

Situat in coltul de nord-est al Africii, Egiptul gazduieste una dintre cele mai vechi si mai mari civilizatii ale lumii, cu un regat unificat aparut pentru prima data in jurul anului 3.200 i.e.n.

Cu o populație estimata la peste 99 de milioane, este cea mai populata tara din lumea araba si a treia natiune cu cea mai mare populatie din Africa.

Cea mai mare activitate economica se desfasoara de-a lungul Vaii Nilului, unde cantitatea mica de teren arabil al natiunii se afla de-a lungul malurilor celui mai lung rau din lume.

Turismul, agricultura si industria prelucratoare sunt industrii importante. Incertitudinile sociale si politice au afectat negativ economia Egiptului, incetinind investitiile straine si industriile precum turismul.

Iata 10 fapte interesante despre Egipt.

1. Tara este omogena din punct de vedere etnic, egiptenii cuprind mai mult de 99% din populatie.

2. Se estimeaza ca populatia tarii este de 90% musulmana (in primul rand sunnita), iar diferite confesiuni crestine reprezinta restul de 10%.

Citeste si articolul :   Cei mai renumiti oameni din toate timpurile

3. Cairo a servit ca capitală a Egiptului de mai bine de 1.000 de ani, dar guvernul construieste o noua capitala la aproximativ 45 de kilometri spre est, pentru a ajuta la usurarea aglomeratiei din Cairo. Planurile prevad ca orasul inca de numit sa gazduiasca principalele departamente guvernamentale si ministere, precum si ambasadele straine.

4. Una dintre cele mai faimoase figuri legate de Egipt, Cleopatra VII, a fost greaca.

5. Egiptul antic a produs unul dintre primele tratate de pace ale istoriei, Tratatul de pace Kadesh, negociat in 1259 i.e.n. cu Imperiul Hitit. In 1970, guvernul Turciei a dat o copie a tratatului Natiunilor Unite, unde poate fi vazut la intrarea camerelor Consiliului de Securitate.

6. Egiptul gazduieste sapte situri declarate Patrimoniu Mondial UNESCO: Abu Mena; Teba antica cu necropola sa; Cairo istoric; Memphis si necropola sa; Monumente nubiene de la Abu Simbel la Philae; zona Sfanta Ecaterina; si Wadi Al-Hitan, sau Valea Balenelor, care gazduieste ramasite fosile ale celei mai vechi si acum disparute forme de balene.

Citeste si articolul :   Medicul Virgil Musta, avertizeaza: Nu faceti asta in sectia de vot

7. Diverse grupuri internationale pentru drepturi, inclusiv Amnesty International, Freedom House si Human Rights Watch, critica tara pentru niveluri scazute de libertate personala si arestarile si inchisorile activistilor pasnici care critica guvernul.

8. Conturile de social media cu mai mult de 5.000 de adepti sunt supuse legilor media din tara si pot fi monitorizate de autoritati si trebuie sa fie autorizate de guvern.

9. Egiptul antic a produs primul membru protetic din lume, un deget de la picior compus din piele, lemn si fir si datat intre 950 si 710 i.Hr.

10 Calendarul de 365 de zile impartit in 12 luni a fost inventat in Egipt.

Autor