Situatie disperata in Brazilia: “Suntem intr-o stare de dezastru total … ca o tara care este in razboi – si a pierdut”

Guvernatorul Amazonului, a declarat ca a fost o explozie de decese legate de coronavirus si sustine ca pacientii dintr-o intreaga aripa a unui din spital au murit dupa epuizarea rezervelor de oxigen.

Jesem Orellana, un epidemiolog din capitala statului Manaus, a declarat joi, la pranz, pentru The Guardian:

“Aceasta este o calamitate fara precedent”

Manaus, cel mai mare oras din Amazon, a fost unul dintre locurile cele mai afectate de primul val al pandemiei din aprilie 2020, autoritatile fiind nevoite sa sape gropi comune pentru morti. “Suntem intr-o stare de dezastru total … ca o tara care este in razboi – si a pierdut”, a spus primarul.

Publicitate

Situatia pare acum sa fie si mai grava

In 22 decembrie au avut loc 39 de inmormantari in intregul oras Manaus. Ieri, am doborat un nou record pentru a patra zi consecutiva, cu un total de 198 de inmormantari. Sambata au avut loc 130 de inmormantari. Duminica, 144. Luni, 150. Marti, 166.

Citeste si articolul :   Toti bolnavii de Covid-19 vindecati de medicul Virgil Musta, de la Timisoara, se intorc la spital. Ce spune renumitul doctor

“Aceste cifre arata clar ca asistam la o explozie a mortalitatii Covid-19, care este chiar mai mare decat cea a primului val.”

Rapoartele din presa braziliana au aratat joi ca mai multe spitale publice au epuizat complet stocul de oxigen. Oficialii statului au anuntat ca vor incepe sa mute unii pacienti in alte state pentru tratament.

Orellana a spus:

Nu exista [oxigen]. Colegii nostri – asistenti medicali, medici si chiar asistenti sociali – sunt chemati sa efectueze ventilarea manuala a oamenilor. O singura fiinta umana este capabila sa efectueze ventilatie manuala timp de aproximativ 20 de minute, deci daca doriti sa salvati o viata fara oxigen, veti avea nevoie de cel putin trei sau patru persoane per pacient.

In urmatoarele ore, Manaus va fi protagonistul unuia dintre cele mai triste capitole ale epidemiei Covid-19 din lume.

Imagini dramatice au aratat personalul spitalului care se grabea cu buteliile de oxigen in spitalul universitar din oras. Solange Batista, a carei sora este tratata in acel spital, a declarat ziarului local ACritica:

Citeste si articolul :   Anuntul ministrul Mediului privind masinile mai vechi de 15 ani

Plamanul ei este aproape complet teminat. Cum poate sa nu existe oxigen intr-un spital ca acesta?

Un medic in Manaus a lansat un apel disperat pe twitter

“Ceea ce se intampla astazi in Manaus este o crima. Unitatilor sanitare le lipseste oxigenul. Unde este guvernatorul? Senatorii? Ministerul Sanatatii?”

“Oameni buni, va rugam sa aratati compasiune. Suntem intr-o stare ingrozitoare. Oxigenul intregii unitati s-a epuizat pur si simplu si sunt multi oameni care mor. Oricine are oxigen disponibil va rugam sa il aduceti la clinica din apropierea aeroportului. Sunt atat de multi oameni care mor. Ajutati-ne pentru dragostea fata de Dumnezeu!” a spus femeia.

Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a minimizat in mod constant gravitatea Covid-19, numind-o „simpla gripa” si criticand blocajele si masurile de distantare sociala. El a sustinut ca blocajele afecteaza economia Braziliei si ii lasa pe multi fara locuri de munca.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.