Covid in China: 28 de milioane de oameni in carantina

Cele 115 cazuri de coronavirus identificate ieri in China nu par aproape nimic pentru restul lumii aflate in pandemie. Dar ele reprezinta cel mai mare numar de infectii din ultimele cinci luni

Provincia afectata este Hebei , care inconjoara Beijingul si trimite zilnic zeci de mii de navetisti in capitala. Trei orase din Hebei au fost blocate: Shijiazhuang, Xingtai si Langfang.

Locuitorii nu isi pot parasi orasele: in total, 28 de milioane de oameni au fost inchisi in incercarea de a contracara focarul. Shijiazhuang a decis sa-si inchida toti cei 11 milioane de locuitori pentru a doua oara intr-o saptamana.

Alarma, de asemenea, in provincia Heilongjiang din nord, unde cei 5 milioane de locuitori din Suihua sunt inchisi. In China, marile sarbatori de Anul Nou sunt pe cale sa inceapa, eveniment pentru care calatoresc de obicei 600 de milioane de oameni. Acestia sunt muncitori din marile centre industriale, care se intorc acasa in provincie o data pe an: guvernul nu vrea sa opreasca traditia, dar se teme sa readuca coronavirusul in circulatie, scrie corriere della sera

Exista zvonuri conform carora companiile de stat si oficiile publice din Beijing si-au amenintat angajatii ca, daca nu respecta „sfaturile” si calatoresc, nu isi vor primi salariul si vor trebui sa scrie o declaratie de autocritica la intoarcere.

O alta veste proasta vine din Brazilia: vaccinul dezvoltat de Sinovac China ar fi doar 50,4% eficient. Cifra este controversata: Turcia, care incearca acelasi produs, a raportat 91% eficacitate, Indonezia 61%. Discrepanta este legata de agregarea datelor statistice: presa de la Beijing subliniaza ca rezultatele campaniei de vaccinare din Brazilia arata ca vaccinul Sinovac previne 100% din bolile grave din Covid-19 si evita 77,9% a cazurilor „moderate” care necesita spitalizare. Succesul scade la 50,4% daca luam in considerare vaccinatii care nu prezinta simptome, chiar daca sunt infectati.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.