1) Semnele unor interventii chirurgicale cu succes pe creier dateaza pana in epoca de piatra.
2) Un creier adult cantareste aproximativ 3 kilograme.
3) Aproximativ 75% din creier este format din apa. Aceasta inseamna ca deshidratarea, chiar și in cantitati mici, poate avea un efect negativ asupra functiilor creierului.
4) Cel mai mare creier al oricarui animal este cel al cachalotului. Cantareste aproximativ 20 de kilograme.
Publicitate
5) Creierul uman va creste de trei ori dimensiunea sa în primul an de viata. Acesta continua sa crească pană cand ai aproximativ 18 ani.
6) Durerile de cap sunt cauzate de o reactie chimica in creier combinata cu muschii si nervii gatului si capului.
7) Creierul unui om contine aproximativ o suta de miliarde de neuroni
8) Este un mit ca oamenii folosesc doar 10% din creierul nostru. De fapt,il folosim pe tot. Chiar folosim mai mult de 10% cand dormim.
9) Colesterolul este cheia invatarii si a memoriei. Cu toate acestea, colesterolul ridicat are efecte diferite in functie de varsta si de alti factori.
10) Informatiile ruleaza intre neuronii din creier pentru tot ceea ce vedem, gandim sau facem. Acesti neuroni muta informatiile la viteze diferite. Cea mai rapidă viteză pentru trecerea informatiilor intre neuroni este de aproximativ 402 kmh.
11) Se crede ca visele sunt o combinatie de imaginație, factori ficologici si factori neurologici. Ele demonstreaza ca creierul tau funcționeaza chiar si atunci cand dormi.
12) Sindromul durerii membrului fantoma apare atunci când sistemul nervos central, care include creierul tau, continua sa simta durerea unui membru care a fost amputat.
13) Creierul nu poate simti durerea. Interpreteaza semnalele de durere trimise catre acesta, dar nu simte durere.
14) O inghetare a creierului este intr-adevar o ganglioneuralgie sfenopalatina. Se intampla atunci cand mananci sau bei ceva rece. Racoreste vasele de sange si arterele din partea din spate a gatului, inclusiv cele care duc sangele in creier. Acestea se strang atunci cand sunt reci si se deschid din nou cu caldura din nou, provocand durerea in frunte.
15) Creierul uman devine mai mic pe masura ce imbatranim. Acest lucru se intampla, de obicei, candva dupa varsta mijlocie.
Publicitate