Quinoa este regina superalimentelor. De origine sud-americana si considerata o cereala falsa, acest aliment a devenit din ce in ce mai popular datorita proprietatilor sale nutritive si beneficiilor pe care, dupa multi, le-ar aduce organismului.
Dar care sunt caracteristicile acestei plante erbacee si, din nou, consumul acesteia poate fi considerat durabil?
Quinoa: caracteristici si soiuri
Chenopodium quinoa – mai simplu cunoscuta sub numele de quinoa – este o planta erbacee anuala apartinand familiei Chenopodiaceae. Planta este originara din America de Sud, in special Peru, Bolivia si Ecuador si este caracterizata prin tulpini lemnoase de pana la 3 metri inaltime, capabile sa produca seminte comestibile.
Utilizarea acestei legume pentru hrana este cunoscuta, cel putin in tarile de origine, inca din cele mai vechi timpuri. Inca de acum 5.000 de ani, de exemplu, quinoa a fost cultivata pe platourile inalte ale Anzilor pana la 4.000 de metri inaltime. Se pare ca planta era deja cunoscuta incasilor, care o redenumisera „chisiya mama”: mama tuturor semintelor.
Publicitate
Datorita proprietatilor sale nutritionale foarte ridicate si a puterii sale enorme de satisfactie, quinoa a reprezentat o resursa indispensabila pentru supravietuirea populatiilor locale, deoarece este usor de conservat si, prin urmare, este disponibila chiar si in cele mai reci ierni.
Extrase din varfurile tulpinilor, semintele au o forma mica si rotunjita, nu prea diferita de mei. Cu toate acestea, exista multe soiuri de quinoa, dintre care Real este cea mai raspandita in Europa, desi, in general, trei grupuri principale sunt recunoscute in functie de culoarea boabelor:
Quinoa alba: este cea mai cunoscuta din intreaga lume, deoarece este cea mai simplu de gatit, avand in vedere timpul scurt de inmuiere;
Quinoa rosie: are un profil nutritional similar cu quinoa alba, dar necesita timpi mai lungi de inmuiere si gatit;
Quinoa neagra: bogata in antociani, antioxidanti puternici, care ii confera o culoare deosebit de inchisa.
Recoltarea boabelor de fasole are loc intre sfarsitul primaverii si inceputul verii: semintele sunt spalate mult timp, pentru a elimina excesul de saponine care ar putea determina o aroma amaruie si apoi sunt uscate la soare.
Consum si proprietati benefice
Quinoa este consumata in acelasi mod ca cele mai comune cereale, desi este un pseudocereal. Acest grup include toate acele plante care, desi nu apartin ierburilor, au profiluri nutritionale similare. Prin urmare, poate fi savurat dupa fierbere, ca alternativa la risotto sau in supa. Mai mult, exista si o faina obtinuta din macinarea boabelor, bogata in amidon si folosita atat pentru produse de patiserie dulci, cat si sarate.
Aceasta pretioasa mancare sud-americana are un profil nutritional cu adevarat unic, este considerata un adevarat superaliment.
100 de grame de mancare gatita garanteaza aproximativ 300-350 de calorii, astfel ca quinoa poate fi considerata un aliment cu un impact caloric mediu. Pentru aceeasi greutate exista aproximativ 64 de grame de carbohidrati, 15 de proteine, 2 de grasimi si 7 de fibre. La acestea se adauga vitamine precum A, B1, B2, B6, C si E, precum si saruri minerale precum fierul, magneziul, fosforul, potasiul, cuprul si zincul. Avand in vedere acest profil nutritional, se crede ca consumul regulat de quinoa poate avea efecte benefice pentru organism in ansamblu:
Sistem digestiv: bogatia fibrelor ajuta la reglarea tranzitului intestinal, revigorand flora bacteriana utila si reducand absorbtia excesului de zaharuri. Deoarece nu contine gluten si histamina, poate fi consumat si de cei care sufera de boala celiaca sau tulburari dermatologice, cum ar fi urticaria;
Sistemul imunitar: Unele dintre vitaminele oferite de quinoa , cum ar fi vitamina C, sunt cunoscute pentru a stimula functiile sistemului imunitar. Vitamina E are, in schimb, un efect antioxidant si este principalul contor al radicalilor liberi, responsabil de imbatranirea celulara;
Piele: Vitamina A regleaza productia de sebum si intareste rotatia celulara pe piele, stimuland, de asemenea, productia de colagen. Nu este surprinzator ca a fost intotdeauna un remediu bine cunoscut pentru ingrijirea parului, a unghiilor si a fetei;
Sistemul nervos si muscular: vitaminele din grupa B stimuleaza activitatea creierului, incetinesc procesele de descompunere, in timp ce magneziul contracareaza oboseala musculara.
Quinoa, un aliment durabil?
Acest pseudocereal a reprezentat timp de cateva secole o resursa indispensabila civilizatiilor locurilor de origine. Deoarece creste usor chiar si in conditii meteorologice care nu sunt intotdeauna favorabile, cum ar fi in zonele muntoase la peste 4.000 de metri inaltime, quinoa a fost mult timp hrana de alegere pentru cele mai sarace populatii. Cu un singur aliment, de fapt, corpului i se garanteaza majoritatea nutrientilor de care are nevoie, oferind, de asemenea, energie care poate fi cheltuita imediat.
Proprietatile plantei au atras nu numai consumatorii locali, ci si cumparatorii din intreaga lume, atat de mult incat astazi este unul dintre cele mai populare alimente chiar si in bucatariile cu stele. Datorita retelelor de socializare, falsul cerale a devenit un adevarat obiect al cultului culinar, precum si o piatra de temelie a dietelor benefice.
Cu toate acestea, cererea tot mai mare modifica profund culturile din tarile de origine, unde au loc si activitati de defrisare pentru a face loc campurilor cultivate. Mai mult, nevoia de transport peste tot in lume ii limiteaza beneficiile cu un cost deloc neglijabil din punct de vedere al poluarii.
Deoarece o dieta sanatoasa si variata, precum cea tipica dietei mediteraneene, garanteaza deja toti nutrientii de care oamenii au nevoie, este poate mai de dorit ca quinoa sa ramana un superaliment disponibil in acele zone in care este de fapt nevoie.
Publicitate