Asta se intampla in corpul tau atunci cand omiti mesele

Daca ati pierdut o masa inainte – si se intampla celor mai buni dintre noi – atunci probabil ca v-ati intrebat, ce se intampla cand nu mancati?

Ce se intampla de fapt atunci cand omiteti o masa? In general vorbind, pentru majoritatea oamenilor, sa sari peste mese poate avea efecte semnificative asupra creierului si corpului.

Nu va faceți griji daca a trecut ceva timp intre mese, pentru ca in primele 6 ore dupa ce ati mancat, totul este aproape statu quo, iar corpul este ocupat sa descompuna glicogenul – care stochează energie – in glucoza pentru a fi utilizat ca combustibil de catre celule.

Aproximativ 25% din această glucoza este utilizata pentru a va alimenta creierul, iar restul se indreapta catre alimentarea tesutului muscular si a celulelor rosii din sange.

Publicitate

Dar dupa aproximativ 6 ore, acele fiinte de glicogen se vor epuiza si acesta este momentul in care senzatia de foame incepe. Dupa cum majoritatea oamenilor stiu prea bine, a fi infometat este o combinatie de a fi infometat si irational furios si poate duce la a te certa cu oamenii pe care îi iubesti cel mai mult. si totul este cauzat de creierul tau care nu mai are energia de care are nevoie pentru a lua decizii bune.

Citeste si articolul :   Lipsa Fierului duce la boli grave. Iata 10 semne de avertizare

Totusi, nu dureaza pentru totdeauna, deoarece atunci cand corpul tau isii da seama ca nu mai primeste glicogen, va intra in cetoza, ceea ce inseamna ca incepe sa descompuna excesul de grasime pentru energie.

Publicitate

Acest lucru este in regula pentru corpul vostru, dar singura problema este ca creierul nu poate folosi acesti acizi grasi cu lant lung, deci schimba modurile si foloseste molecule cetonice pentru energie in loc de glucoză.

Dar acest lucru poate furniza doar 75 la suta din necesarul sau de energie, astfel incat, in timp ce corpul tau arde grasimi fericit si alimentează restul organelor in timpul cetozei, functia cognitiva devine afectata.

Cu toate acestea, cetoza nu este neaparat un lucru rau si este o stare in care multi sportivi, cum ar fi alergatorii de maraton, intra atunci cand raman fara glicogen, iar dietele cu continut scazut de carbohidrati incearca adesea sa declanseze cetoza in corpul lor pentru a ajuta pierdere in greutate. In doze mici, ca in timpul postului intermitent, cetoza poate avea beneficii pentru corpul nostru.

Citeste si articolul :   6 obiceiuri care ne DISTRUG rinichii

Dar lucrurile devin foarte grave după 72 de ore, cand creierul tau decide ca are nevoie de mai mult decat cetone pentru a supravietui.

Acesta este momentul in care corpul tau incepe sa-si descompuna propriile proteine, astfel incat sa isi poata folosi aminoacizii pentru a forma glucoza. Aceasta inseamna ca corpul tau se canibalizeaza literalmente si mananca tesutul muscular doar pentru a ramane in viata.

Daca nu mancati in acest moment, descompunerea corpului va continua si moartea poate aparea la doar trei saptamani dupa ce incetati sa mancati – daca nu va imbolnaviti din cauza lipsei de vitamine esentiale ale sistemului imunitar si mineralele mai intai.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.