Iarna istorica in Spania. Minus 36 de grade Celsius.

Spania este livita de iarna grea. Meteorologii au anuntat temperaturi de pana la minus 36 de grade celsius. Ninsori abundente in centrul si nordul Spaniei, unde temperaturile au ajuns pana la minus 36 de grade Celsius. Este cea mai scazuta valoare inregistrata in statul iberic de la inceputul masuratorilor meteorologice.

Valoarea inregistrata a fost cu patru grade Celsius mai scazuta decat precedentul record, ce data din anul 1956, cand o temperatura de minus 32 de grade Celsius a fost masurata in Estany-Gento, in provincia Lleida din nord-estul Spaniei.

Mai multe drumuri din centrul Spaniei au fost inchise in urma ninsorilor abundente, iar pe cele ramase deschise, soferii au circulat in conditii dificile. Meteorologii anunta ca varful furtunii este asteptat in noaptea de vineri spre sambata, iar in regiunea Madrid ninsoarea va fi una istorica. Acolo, s-ar putea depune un strat de zapada de 20 de centimetri.

Autoritatile s-au mobilizat pentru furtuna de zapada, iar locuitorii au fost sfatuiti sa evite deplasarile.

AEMET a emis notificari de risc semnificativ (portocaliu) si chiar de risc extrem (rosu “) in Madrid.

In mod specific, avizul de risc rosu afecteaza coridorul Henares:” Pentru aceste zone este prima data cand nivelul rosu este activat “, a spus Del Campo

” Este o cantitate foarte semnificativa, va provoca daune si impact asupra vietii de zi cu zi si a mobilitatii ”, a apreciat el.

In Valdemoro, ieri au fost imprastiate 14 tone de sare si astazi se imprastie o cantitate similara.

Furtuna care afecteaza toata Spania, cunoscuta sub numele de „borrasca Filomena”, va aduce temperaturi si mai scazute saptamana viitoare. De asemenea, ninsoarea va fi mai intensa la sfarsitul acestei saptamani.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.