Autoritatile europene aproba vanzarile primei inimi complet artificiale

Actiunile Carmat SA au inregistrat cel mai mare castig din ultimii sapte ani dupa ce compania a primit aprobarea de a vinde prima inima artificiala din Europa, punctul culminant al unui efort de 27 de ani.

Actiunile Carmat au crescut cu 66% in acest an, oferind companiei o valoare de piata de aproximativ 407 milioane euro (496 milioane dolari).

Carmat a obtinut saptamana aceasta un marcaj CE pentru dispozitiv, ceea ce inseamna ca compania il poate vinde acum in Uniunea Europeana ca o punte catre un transplant de inima pentru pacientii care sufera de insuficienta cardiaca in stadiu final ireversibil.

Chirurgul si inventatorul valvei cardiace Alain Carpentier i-a propus omului de afaceri franceze Jean-Luc Lagardere sa dezvolte o inima artificiala in 1993. Lagardere a pus la dispozitia lui Carpentier cateva laboratoare si ingineri de la compania sa de rachete Matra, iar proiectul s-a extins de-a lungul anilor, conform Bloomberg.

A durat 10 ani pana ce Carmat  a obtinut marca CE si „este un record, avand in vedere complexitatea unui astfel de dispozitiv”, a declarat directorul general al Carmat, Stephane Piat, intr-un interviu acordat televiziunii BFM Business. „Va trebui sa lucram cu medici si centre medicale acum pentru a oferi terapia noastra si va trebui sa cautam pacienti. Faza de productie va fi una delicata. ”

Citeste si articolul :   Bilantul zilei de joi, 24 septembrie. Autoritatile au facut anuntul

Carmat intentioneaza sa intensifice productia dispozitivului in ianuarie cu o a doua schimbare, a spus CEO-ul, care a preluat conducerea in urma cu patru ani.

Inima artificiala a lui Carmat are un potential de succes si ar putea strange 700 de milioane de euro din vanzarile anuale in Europa pana in 2030, a scris joi analistul Portzamparc, Mohamed Kaabouni.

„Toata lumea il astepta si este aici acum”, a scris Kaabouni despre inima Carmat. „Marcajul CE este crucial pentru pacienti, iar compania franceza a obtinut probabil aprobarea pentru un blockbuster, avand in vedere cat de mare este nevoia medicala si cat de rare si ineficiente sunt alte solutii.”

Carmat va incepe sa vanda dispozitivul in al doilea trimestru.

Autor