Modalitati de a va calma mintea anxioasa

Gandurile anxioase va pot coplesi, ceea ce face dificila luarea deciziilor si actiunea pentru a rezolva orice problema care va deranjeaza.

Anxietatea poate duce, de asemenea, la supra-gandire, ceea ce te face sa fii mai anxios, ceea ce duce la mai mult de gandire, etc.

Cum poti iesi din acest cerc vicios? Reprimarea gandurilor anxioase nu va functiona; vor aparea din nou, uneori cu mai multa intensitate. Dar exista tehnici mai eficiente pe care le puteti imprumuta din reducerea stresului bazata pe atentie si din terapiile cognitiv-comportamentale.

Incercati distantarea cognitiva

Publicitate

Incercati sa va vedeti gandurile anxioase ca presupuneri, nu ca fapte. Mintea ta incearca sa te protejeze prin prezicerea a ceea ce s-ar putea intampla – dar doar pentru ca s-ar putea intampla ceva nu inseamna ca va fi.

Uitati-va la dovezi obiective: Cat de probabil este ca rezultatul negativ sa se intample? Si care credeti ca este cel mai probabil sa se intample, pe baza experientei din trecut si a altor informatii pe care le aveti despre situatie?

Citeste si articolul :   10 Fapte interesante despre vise

Nu mai fi fuzionat cu gandurile tale.

Ganditi-va la gandurile voastre ca la date in miscare care va trec prin minte.Creierul nostru este hipersensibil la amenintare si pericol, deoarece acest lucru i-a mentinut pe stramosii nostri in viata in salbaticie.

Unele dintre gandurile voastre pot fi doar reactii conditionate automate generate de un creier orientat spre supravietuire. Alegeti sa credeti sau nu aceste ganduri, mai degraba decat sa le acceptati.

Exerseaza-ti observarea gandurilor.

Observa gandurile mai degraba decat sa reactionezi automat la ele. Ganditi-va la gandurile voastre ca la nori care plutesc. Care te atrage si care te fac sa vrei sa fugi?

Exista vreo modalitate prin care sa va descurcati si sa va observati gandurile, mai degraba decat sa reactionati?

Concentrati-va pe experienta directa

Mintea ta inventeaza povesti despre cine esti si despre siguranta si iubirea ta. Nu toate aceste povesti sunt corecte. Uneori, mintea noastra este partinitoare cu experientele negative din trecut.

Citeste si articolul :   Frica a pus stapanire pe tine – uite cum poti sa scapi de ea

Care este experienta ta in momentul prezent? Este ceva care se intampla de fapt sau ceva care s-ar putea intampla? Observati ca nu sunt acelasi lucru, chiar daca mintea voastra le poate trata la fel.

Largiti-va vizualizarea

Va concentrati prea strâns asupra aspectelor amenintatoare ale unei situatii, mai degraba decat sa vedeti intreaga imagine?

Anxietatea face ca mintea noastra sa se contracte si sa se concentreze asupra amenintarii imediate fara a lua in considerare contextul mai larg. Este intr-adevar aceasta situatie la fel de importanta pe cat o spune anxietatea?

Iti va pasa in continuare de aceasta problema peste 5 sau 10 ani? Daca nu, atunci calmeaza-ti grija.

Ridica-te si pleaca

Ingrijorarea asupra unei probleme fara crearea unei solutii nu va va ajuta sa rezolvati problema. De fapt, va poate face mai putin probabil sa actionati hranindu-va anxietatea.

Cand mintea ta este blocata intr-o bucla, o poti intrerupe ridicandu-te si deplasandu-te sau facand o sarcina sau activitate diferita. Cand va asezati inapoi, ar trebui sa aveti o perspectiva diferita.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.