Daca traiti cu stres sau anxietate cronica, s-ar putea sa va petreceți o mare parte din viata de zi cu zi gestionandu-l cu instrumente precum terapia, atentia, exercitiile fizice si medicamentele anti-anxietate.
Dar stiati ca anxietatea poate fi declansata de anumite alimente pe care le punem in corpul nostru?
Cititi mai departe pentru cinci alimente care declanseaza anxietatea.
Alcool
Publicitate
Alcoolul modifica nivelul serotoninei si al neurotransmitatorilor din creier, ceea ce inrautateste anxietatea. Si atunci cand alcoolul dispare, s-ar putea sa va simtiti si mai anxios.
Consumul cu masura – sau aproximativ doua portii de alcool pe zi – este de obicei sigur.
Cofeina
Nivelurile ridicate de cofeina pot creste nu numai anxietatea si nervozitatea, ci si scad productia de serotonina chimica care te face sa te simti bine , provocand o stare de depresie.
De obicei, cofeina este sigura in doze mici. Dar dozele mari pot provoca efecte neplacute, si anume anxietate si nervozitate.
Alimente imbatranite, fermentate si cultivate
Alimentele precum carnea de vita, laptele si strugurii devin gourmet atunci cand sunt fermentate si cultivate (vezi: friptura, branza si vin).
Dar in timpul procesului, bacteriile descompun proteinele alimentare in amine biogene, dintre care una este histamina.
Histamina este un neurotransmitator care agraveaza digestia, hormonii si sistemul cardiovascular si nervos. La persoanele susceptibile, poate declansa anxietate si insomnie.
Zahar adaugat pe ascuns
Nu exista nicio modalitate de a evita zaharul 100% din timp, deoarece apare in mod natural in multe dintre alimentele pe care le iubim sa consumam, cum ar fi fructele. Dar zaharul adaugat contribuie la anxietatea generala.
Organismul elibereaza insulina pentru a ajuta la absorbtia excesului de glucoza si la stabilizarea nivelului de zahar din sange, dar o gramada de zahar face corpul sa lucreze prea mult pentru a reveni la normal, provocand maxime si minime.
Consumul de cantitati mari de zahar procesat poate declansa sentimente de ingrijorare, iritabilitate si tristete.
Crema conventionala fara lactate
Daca taiati cafeaua, ar putea sa taiati si crema. In prezent, multi oameni incearca sa monitorizeze cantitatea de lactate pe care o consuma.
Trecerea la o crema conventionala fara lactate ar putea parea o solutie, dar aceste inlocuiri sunt surse de uleiuri hidrogenate, cunoscute si sub numele de grasimi trans, care sunt ambalate cu colesterol LDL si pot reduce colesterolul HDL. Aceste grasimi au fost legate de depresie, sursa de anxietate si alte probleme de sanatate mintala.
Publicitate