10 sfaturi pentru combaterea somnolentei

Aproape toata lumea are zile din cand in cand ,cand se simte somnoros , chiar daca sunteti la locul de munca. Somnolenta in timpul zilei interfereaza cu ritmul normal al vietii si este de obicei insotita de iritabilitate. Cresterea somnolentei se numeste hipersomnie.

Somnolenta in timpul zilei apare de obicei atunci cand nu dormi bine noaptea. Multi oameni cu aceasta problema nu stiu cum sa faca fata somnolentei diurne.

Daca decideti sa luptati impotriva somnolentei, va trebui sa renuntati la unele obiceiuri si sa va schimbati stilul de viata.

1. Adultii trebuie sa doarma cel putin 7-9 ore pe noapte, iar adolescentii au nevoie de mai mult de 9 ore.

2. Incercati sa utilizati patul numai pentru scopul propus, nu va uitati la televizor in pat, nu folositi un laptop, nu  lucrati pe telefon , deoarece toti acesti factori afecteaza somnul sanatos.

3. Puteti combate somnolenta in timpul zilei numai daca urmati rutina zilnica. Incearca sa te trezesti si sa te culci mereu la aceeasi ora , nu numai in timpul saptamanii, ci si in weekend.

Citeste si articolul :   Ingrasaminte naturale pentru flori si plante de interior

4. Trebuie sa va confruntati cu somnolenta in timpul zilei treptat, altfel o schimbare brusca a rutinei zilnice poate duce la stres si probleme de sanatate. Trebuie sa treceti la o noua rutina zilnica treptat. Daca obisnuiesti sa te culci foarte tarziu, incearca sa te culci putin mai devreme decat de obicei in fiecare zi (15-20 de minute).

Adaugand treptat timp, va puteti regla rutina zilnica. Dupa un timp, te vei culca cu una sau doua ore mai devreme.

5. Pentru a scapa de somnolenta din timpul zilei, trebuie sa  si mancati in acelasi timp. Daca urmati acest punct, atunci ritmul dvs. va reveni la normal in timp.

6. Activitatea fizica regulata va promova un somn bun noaptea, iar in timpul zilei va veti simti viguros si energizat. Incercati sa dedicati cel putin 30 de minute pe zi activitatii fizice.

7. Daca nu puteti dormi cel putin 7 ore pe noapte, reglati-va rutina zilnica. Somnul suficient pe timp de noapte va poate ajuta sa lucrati in pace in timpul zilei.

Citeste si articolul :   6 semne de avertizare ale unei probleme cardiovasculare

8. Nu confunda senzatia de oboseala cu somnolenta. Du-te la culcare doar cand ti se inchid ochii.

9. Puteti lupta impotriva somnolentei in timpul zilei daca sunteti treaz seara. A “trage” un pui de somn seara va afecteaza negativ somnul, motiv pentru care va veti simti si mai somnoros in timpul zilei.

10. Evitati sa beti alcool noaptea. Alcoolul interfereaza cu somnul sanatos si profund. Daca beti in mod regulat bauturi alcoolice noaptea, atunci va veti trezi pe masura ce efectele sale se vor epuiza.

Daca va simtiti somnolenti in mod constant si nu stiti cum sa faceti fata somnolentei diurne, cel mai bine este sa va adresati medicului dumneavoastra.

Autor