Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare in care oamenii au ganduri, idei sau senzatii recurente, nedorite (obsesii) care ii fac sa se simta condusi sa faca ceva repetitiv (compulsii). Comportamentele repetitive, cum ar fi spalarea mainilor, verificarea lucrurilor sau curatarea, pot interfera semnificativ cu activitatile zilnice si cu interactiunile sociale ale unei persoane.

Un diagnostic necesita prezenta obsesiei si / sau a constrangerilor care consuma mult timp (mai mult de o ora pe zi), cauzeaza suferinta majora si afecteaza munca, functia sociala sau alte functii importante.

Obsesii

Obsesiile sunt ganduri, impulsuri sau imagini recurente si persistente care provoaca emotii dureroase, cum ar fi anxietatea sau dezgustul. Multi oameni cu tulburarea obsesiv-compulsiva recunosc ca gandurile, impulsurile sau imaginile sunt un produs al mintii lor si sunt excesive sau nerezonabile. Totusi, aceste ganduri intruzive nu pot fi solutionate prin logica sau rationament. Majoritatea persoanelor cu TOC incearca sa ignore sau sa suprime astfel de obsesii sau sa le compenseze cu alte ganduri sau actiuni. Obsesiile tipice includ preocupari excesive cu privire la contaminare sau vatamare, nevoia de simetrie sau exactitate sau ganduri sexuale sau religioase interzise.

Compulsii

Compulsiile sunt comportamente repetitive sau acte mentale pe care o persoana se simte conduse sa le efectueze ca raspuns la o obsesie. Comportamentele vizeaza prevenirea sau reducerea suferintei sau a unei situatii temute.

In cele mai severe cazuri, o repetare constanta a ritualurilor poate umple ziua, facand imposibila o rutina normala. Alcatuirea angoasei cauzate de aceste ritualuri este cunoasterea faptului ca compulsiile sunt irationale. Desi constrangerea poate aduce o oarecare usurare ingrijorarii, obsesia revine si ciclul se repeta mereu.

Cateva exemple de compulsii:

Curatarea pentru a reduce teama ca germenii, murdaria sau substantele chimice ii vor „contamina” unii petrec multe ore spalandu-se singuri sau curatandu-si imprejurimile. Unii oameni petrec multe ore spalandu-se sau curatandu-si imprejurimile.

Repetand pentru a risipi anxietatea. Unii oameni rostesc un nume sau o fraza sau repeta un comportament de mai multe ori. Stiu ca aceste repetari nu se vor proteja de fapt impotriva ranirii, dar se va produce teama daca nu se vor face repetari.

Citeste si articolul :   Sanatatea si fericirea – ce legaturi exista intre cele doua

Unele persoane dezvolta ritualuri de verificare pentru a reduce frica de a se rani pe sine sau pe altii, de exemplu, uitand sa incuie usa sau sa opreasca aragazul cu gaz. Unii oameni urmaresc in mod repetat traseele de conducere pentru a fi siguri ca nu au lovit pe nimeni.

Aranjarea pentru a reduce disconfortul. Unora le place să puna obiecte, cum ar fi cartile intr-o anumita ordine, sau sa aranjeze obiectele de uz casnic „chiar asa” sau intr-un mod simetric.

Gandurile intruzive obsesive, unii oameni se roaga in tacere sau spun fraze pentru a reduce anxietatea sau pentru a preveni un eveniment viitor temut.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.