Crezi ca iti cunosti tipul de par, dar parca nu gasesti produse care sa functioneze pentru el? Este posibil sa nu aveti tipul de par pe care l-ati crezut. La fel ca intelegerea tipului de piele este cruciala pentru implementarea unui regim eficient de ingrijire a pielii, determinarea tipului de par real poate juca un rol masiv in eficacitatea rutinei zilnice de ingrijire a parului. Si totusi, a-ti da seama de tipul corect de par poate fi mai usor de spus decat de facut.
Textura parului
In primul rand, sa vorbim despre textura parului tau. Textura parului se refera, in general, la forma sau modelul natural al firelor tale.
Daca nu sunteti sigure in ce categorie intrati, nu aplicati nici un produs si lasati-l sa se usuce la aer data viitoare cand va spalati parul.
Publicitate
Daca se usuca drept fara o indoire sau o ondulare, atunci parul tau este drept.
Daca se usuca cu o usoara curba sau forma „S”, atunci este considerat ondulat.
Daca se usuca cu un model de bucla sau bucla definita, este probabil ca este buclat, in timp ce modelele de bucle stranse, spirale sau in zig-zag sunt considerate spiralate.
Structura parului
Cand vorbim despre structura parului, ne referim in mod specific la grosimea firelor, care pot afecta cat de bine parul va tine stilurile si va reacționa cu anumite produse.
In general, parul se poate incadra in trei categorii: fin, mediu si grosier (sau gros).
O modalitate usoara de a spune in ce categorie se incadreaza parul tau este sa iei o singura suvita din perie si sa o asezi pe o suprafata neteda si plana. Apoi, taiati o bucata de fir de cusut lung de aproximativ sase centimetri (alegeti o culoare similara cu parul, daca puteti) si asezati-o langa firul de par. Daca parul pare mai subtire decat firul de cusut, parul este fin, in timp ce, daca pare mai gros, este probabil grosier. Orice lucru intre ele ar fi mediu.
Parul fin este adesea delicat si de obicei nu poate tine buclele foarte bine. Parul mediu este relativ usor de coafat si isi va mentine forma pentru o perioada mai lunga de timp. Intre timp, parul gros poate tine buclele foarte bine, dar poate fi adesea dificil de coafat, deoarece este de obicei mai putin suplu.
Porozitatea parului
Porozitatea se refera la capacitatea parului de a absorbi umezeala si produsul. Desi nu se discuta la fel de frecvent ca tipul si structura parului, stiind cat de poros este parul va poate ajuta sa determinati ce fel de produse ar trebui sa va puneti pe par.
O modalitate usoara de a va evalua porozitatea parului este de a plasa o singura suvita de par intr-un castron cu apa. Daca firul tau se scufunda in partea de jos, are o porozitate ridicata, ceea ce inseamna ca absoarbe toata umezeala.
Daca firul ramane sub suprafata, dar pluteste deasupra fundului bolului, parul este bine echilibrat si de porozitate „normala”.
In cele din urma, daca firul de par pluteste deasupra suprafetei apei, parul are o porozitate scazuta, ceea ce inseamna ca nu absoarbe usor umezeala.
Deci, ce inseamna asta pentru parul tau? Parul cu porozitate ridicata absoarbe de obicei umezeala prea repede din cauza golurilor din jurul cuticulei. Aceste zone deteriorate determina eliberarea de umiditate la o rata ridicata, făcandu-l uscat si fragil.
Atunci pentru aceste tipuri de par, cel mai bine este sa evitati coafarea termica si tratamentele chimice dure care pot continua sa usuce parul. In schimb, cautati masti nutritive pentru par, uleiuri si tratamente care sa ofere un plus de umiditate si sa ajute la etansarea cuticulei pentru a preveni aparitia unor daune viitoare.
Tipurile de par cu porozitate scăzuta, pe de alta parte, sunt cele in care cuticula stabileste blocarea apei sau umezelii de a fi absorbite in fire. Pentru aceste tipuri de par, cea mai mare preocupare este de obicei acumularea de produse, motiv pentru care este recomandat sa aplicati produse in timp ce parul este inca umed pentru a va asigura ca sunt mai usor absorbite si distribuite.
Publicitate