Cum sa cresteti nivelul de serotonina: hormonul bucuriei si fericirii

Bucuria este diferita. Exista bucurie, calm si lumina, care ne ofera fericire transparenta si exista bucurie, exuberanta, neingradita, debordanta de placeri si euforie. Acum, aceste doua bucurii diferite fac doi hormoni diferiti. Bucuria si euforia nestavilita este hormonul dopaminei. Bucuria  usoara si calma – acesta este hormonul serotonina.

Sa clarificam: initial, serotonina nu este un hormon, ci un neurotransmitator cerebral, adica o substanta care transmite impulsurile creierului intre celulele nervoase. Se transforma intr-un hormon numai atunci cand intra in sange.

Unde se gaseste serotonina?

Serotonina este prezenta in multe organe interne (intestine, muschi, sistemul cardiovascular etc.), dar o mare parte din aceasta este continuta in creier, unde afecteaza functionarea celulelor si transfera informatii dintr-o parte a creierului in alta. Serotonina regleaza activitatea celulelor care sunt responsabile pentru starea de spirit, memoria, comportamentul social, dorinta intima, performanta, concentrarea etc.

Daca exista o lipsa de serotonina in creier, simptomele acesteia sunt starea proasta, anxietatea crescuta, oboseala, distragerea atentiei, lipsa de interes fata de sexul opus, depresia, inclusiv in cele mai grave forme. Lipsa serotoninei este, de asemenea, responsabila pentru acele cazuri in care nu putem scoate obiectul adoratiei din capul nostru sau, alternativ, nu putem scapa de gandurile obsesive sau inspaimantatoare.

Este foarte util pentru psihologi sa stie ca nu toate problemele psihologice sunt rezolvate vorbind, uneori este necesar ca clientul sa isi corecteze chimia interna .

Intr-adevar, daca o persoana creste nivelul de serotonina, depresia dispare, inceteaza sa mai circule cu experiente neplacute, iar buna dispozitie, bucuria vietii, un val de forta si vigoare, activitate, atractie pentru sexul opus vin rapid la locul problemelor. Astfel, putem spune ca serotonina este un antidepresiv care alunga depresia si face viata unei persoane vesela si fericita.

Cum sa va cresteti nivelul de serotonina?

Cel mai simplu si mai accesibil este sa fii mai des la lumina, sub razele stralucitoare ale soarelui sau cel putin sa aranjezi cea mai buna iluminare acasa. Daca cateva becuri mai stralucitoare iti iau gandurile depresive, s-ar putea sa merite.

Al doilea remediu mai ieftin este sa incepeti sa va monitorizati pozitia. Spatele indoit si spatele aplecat provoaca o scadere a nivelului serotoninei si duce aproape automat la aparitia rusinii la unii, la vinovatie la altii. Dar o postura verticala determina o crestere a nivelului de serotonina, creste stima de sine si starea de spirit.

Citeste si articolul :   Moduri naturale de a scapa de cosuri cat mai repede posibil

A treia modalitate de a va creste nivelul de serotonina este sa consumati alimente care vor produce serotonina. Este curios ca serotonina ca atare este absenta in produse. Alimentele contin altceva – aminoacidul triptofan, din care organismul produce serotonina.

Detinatorul record pentru continutul de triptofan este branza tare. In branza procesata se gaseste putin mai putin triptofan. Urmeaza carne slaba, oua de pui, linte. De asemenea, o cantitate mare de triptofan se gaseste in ciupercile de stridii, fasole, branza de vaci, mei si hrisca.

De asemenea, daca organismul are un nivel scazut de serotonina, aveti nevoie de vitamine B. Se gasesc in ficat, hrisca, fulgi de ovaz, salata si fasole. De asemenea, aveti nevoie de alimente care contin magneziu (contribuie si la producerea de serotonina). Acestea sunt orez, prune uscate, caise uscate, tarate, alge marine. Pentru a va creste nivelul de serotonina, mancati si banane, pepeni, curmale, dovleci si portocale.

Pe langa o nutritie adecvata, exista si alte surse de serotonina. Activitatea fizica ajuta la cresterea serotoninei. Petreceti cel putin 20 de minute pe zi facand exercitii sau facand orice fel de sport (alergare, inot, dans etc.) si in curand veti avea o dispozitie buna si va veti simti mult mai bine. Nu poti sa faci sport – macar sa mergi pe jos.

Citeste si articolul :   Trucul genial de a pastra verdeturile de 5 ori mai mult la frigider

Completati activitatea fizica cu un somn bun: dormirea suficienta este esentiala pentru producerea de serotonina. Aerul proaspat (si soarele din nou!) Va ajuta, de asemenea, la cresterea nivelului de serotonina. Comunicati mai mult cu prietenii si cu oamenii care va plac, faceti-va lucrul sau hobby-ul preferat, ascultati muzica preferata, acordati-va minute mai placute – acest lucru va va ajuta cu siguranta.

Important! Relatia cauzala dintre cantitatea de serotonina din organism si starea de spirit este „bidirectionala”: daca nivelul acestei substante creste, se creeaza o stare buna, daca apare o stare buna, incepe sa se produca serotonina.

Publicitate

Autor