Bani si bunuri de peste 1.000.000 de euro gasiti in galeti, dupa perchezitiile de la Serviciul Permise Suceava

Procurorii DNA au gasit, in urma zecilor de perchezitii de joi de la Serviciul Permise Suceava, RAR si locuintele angajatilor, bani si bunuri in valoare de peste 1.000.000 euro. Banii erau ascunsi in genti si galeti.

Conform DNA, in urma finalizarii perchezitiilor efectuate de catre procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava in cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani si bunuri in valoare de peste 1.000.000 euro, dupa cum urmeaza:

– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 bratari;
– 18 lanturi si 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

Procurorii fac cercetari in legatura cu comiterea, de catre mai multi functionari publici, printre care si politisti si alte persoane, a urmatoarelor infractiuni: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si spalarea banilor.

Concret, spun procurorii DNA, in perioada 2018 – 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi functionat o grupare infractionala in care, alaturi de politisti si functionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto si angajati ai Registrului Auto Roman.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea muzicii populare! S-a stins intr-un groaznic accident, la doar 23 de ani

Gruparea ar fi actionat in scopul obtinerii de sume de bani, pe doua paliere: in legatura cu sustinerea si promovarea examenelor practice pentru obtinerea permiselor de conducere si in legatura cu inmatricularea autoturismelor.

Modul de functionare al acestui grup s-ar fi axat in primul rand pe coordonarea si planificarea activitatii de examinare practica a candidatilor intr-o asemenea maniera incat sa asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse intre 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretica. Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, in cazul in care doreau sa le fie facilitata promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau in dimineata zilei de examinare sau anterior numele persoanelor care urmeaza sa sustina proba practica pentru permisul de conducere, insotite de o copie/fotografie a cartii de identitate.

Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane si, dupa imprimarea efectiva a tabelelor cu programarea, de catre unul din sefii Serviciului, se deplasa in biroul agentilor de politie unde se desigilau plicurile in vederea identificarii atat a persoanelor cu privire la care a primit datele, cat si cu privire la identitatea lucratorului de politie care il va examina. Dupa identificare, se lua legatura cu examinatorul caruia i-a fost repartizat candidatul. In cazul in care examinatorul se afla in aceeasi incapere, angajatul de la serviciul permise ii comunica in mod direct numele candidatului si ii facea o scurta prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea careia vine, unde locuieste acesta, daca aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzatoare, s.a.. In cazul in care se afla in teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cat mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicatii telefonice. Simpla mentionare a numelui unui candidat presupunea automat faptul ca acesta urma sa remita o suma de bani cu titlu de mita (care nu era standardizata, ci varia, in functie de profilul candidatului).

Citeste si articolul :   Un nou focar de coronavirus. Primaria a fost inchisa.

In ceea ce priveste cel de-al doilea palier infractional, in legatura cu inmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fara programare, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum si inmatricularea provizorie si definitiva a autoturismelor.

Practic, acestia, in timp, si-au facut chiar un „renume”, in sensul ca puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum si inmatricularea provizorie si definitiva a autoturismelor, cu complicitatea unor functionari publici, contra unor sume de bani, cu atributii in ceea ce priveste aceste activitati (ingineri RAR precum si agenti de politie, respectiv, ofiteri de politie cu atributii de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnica, respectiv inmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fara a mai fi nevoie de programare, iar in unele cazuri, chiar in conditiile in care documentele nu erau complete sau nu erau in regula ori autoturismele prezentau defectiuni tehnice majore.