Sute de persoane, condamnate la detentie pe viata in Turcia in urma complotului militar din 2016

Un tribunal din Ankara a condamnat, joi, 337 de persoane, majoritatea ofiteri militari, la inchisoare pe viata, pentru tentativa de lovitura de stat din 2016, informeaza Agentia France-Presse si postul BBC News.

Nouasprezece persoane, 15 fosti ofiteri si patru civili, acuzati de apartenenta la miscarea condusa de clericul musulman Fethullah Gulen, stabilit in SUA, au primit 79 de sentinte de inchisoare pe viata pentru “circumstante agravante”.

Acuzatiile au fost tentativa de perturbare a ordinii constitutionale, tentativa de asasinare a presedintelui Turciei si crime, asociate tentativei de lovitura de stat militara din iulie 2016.

In total, au fost inculpate aproape 500 de persoane. In afara de cele care au fost condamnate la detentie pe viata, alte 60 de persoane au primit diverse termene de inchisoare, iar 75 au fost achitate.

Publicitate

Publicitate

Printre persoanele condamnate la detentie pe viata se numara ofiteri de la Baza militara Akinci, acuzati ca au bombardat institutii din Ankara, inclusiv sediul Parlamentului Turciei. Tentativa de lovitura de stat militara din 15 iulie 2016 s-a soldat cu 68 de morti in randul civililor si fortelor loiale Administratiei Recep Tayyip Erdogan si peste 200 de raniti. S-au inregistrat decese si in randul persoanelor acuzate de implicare in complot.

Citeste si articolul :   Prima declaratie a oficialilor turci implicati in medierea dintre Rusia si Ucraina: "Este inacceptabila"

Pana acum, instantele judiciare din Turcia au emis peste 2.500 de sentinte de condamnare pe viata in urma complotului militar din 2016.

Administratia Recep Tayyip Erdogan de la Ankara a lansat actiuni de inlocuire a personalului din sectorul de stat, fiind suspendati sau demisi circa 100.000 de angajati, inclusiv magistrati si profesori.

Administratia de la Ankara acuza ca tentativa de lovitura de stat a fost organizata de Miscarea Hizmet, condusa de clericul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan cazut in dizgratie si stabilit in SUA. Fethullah Gulen a negat orice implicare in complot.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.