DIICOT a confiscat droguri in valoare de 1,7 milioane de euro, in primele sase luni ale anului

Procurorii DIICOT au confiscat 200 de kilograme droguri, in primele sase luni ale anului, valoarea de piata a acestora fiind de 1,7 milioane de euro, conform unui bilant transmis marti, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

„De asemenea au fost indisponibilizate 2.184.754 comprimate droguri de mare risc si 7.395 comprimate droguri de risc, 35,98 kg plante si fragmente vegetale continand THC, cu o valoare totala de piata de 179.924,45 euro”, transmit procurorii anti-mafia.

In perioada ianuarie – iunie 2020 cei 200 de procurori operativi ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au avut de solutionat un numar de 20.717 cauze, din care 5.601 cauze nou inregistrate.

In perioada de referinta au fost solutionate 5.189 de cauze(media dosarelor solutionate de un procuror operativ fiind de 25.9 cauze).

Publicitate

„Din numarul cauzelor solutionate, ponderea cea mai insemnata au avut-o cauzele avand ca obiect traficul de droguri (3.667 cauze), urmata de cauzele avand ca obiect infractiunile informatice (727 cauze) si de cauzele avand ca obiect traficul de persoane (322 cauze). In ceea ce priveste solutiile de trimitere in judecata, au fost intocmite 816 rechizitorii si acorduri de recunoastere a vinovatiei prin care s-a dispus trimiterea in judecata a 1601 inculpati, din care 524 in stare de arest preventiv. Valoarea totala a bunurilor indisponibilizate prin masuri asiguratorii in dosarele solutionate prin trimitere in judecata a fost de 22.820.206 lei”, conform bilantului DIICOT, pentru primele sase luni ale anului.

Citeste si articolul :   Retea de proxeneti, destructurata dupa zeci de perchezitii in Romania si Marea Britanie

Cei 200 de procurori operativi ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au organizat 529 activitati investigative complexe din care 186 pentru combaterea traficului de persoane, a traficului de minori si a pornografiei infantile, in cadrul carora au fost efectuate perchezitii domiciliare si s-au pus in aplicare mandate de aducere, activitati finalizate cu luarea unor masuri preventive in dosarele inregistrate la aceasta structura specializata.

„Subliniem inca o data faptul ca, in ceea ce priveste fenomenul traficului de persoane/minori, DIICOT trateaza cu prioritate investigarea tuturor cazurilor de acest gen, fara a face vreo diferenta intre modurile de exploatare a victimelor, apreciind deosebit de importante toate dosarele ce implica victime minore, ori in care viata si integritatea corporala a acestora se afla in pericol iminent. DIICOT continua sa isi specializeze procurorii in domeniul traficului de persoane prin Biroul pentru coordonarea activitatii de pregatire profesionala si programe”, mentioneaza sursa citata.

In primul semestru al anului 2020, au fost solutionate un numar de 322 cauze avand ca obiect infractiuni de trafic de persoane, dintre care un numar de 58 cauze solutionate cu rechizitoriu (cu 169 inculpati trimisi in judecata, din care 70 inculpati arestati preventiv) .

Citeste si articolul :   Elena Udrea, prima declaratie dupa ce procurorii au cerut o pedeapsa de 12 ani de inchisoare

Numarul victimelor traficate in vederea exploatarii, in perioada de referinta a fost de 168, dintre care 91 de victime minore.

In primele 6 luni ale anului 2020, procurorii DIICOT au utilizat intens si instrumentele de cooperare judiciara internationala, atat prin cooperarea directa, cat si prin mecanismele puse la dispozitie de EUROJUST.

„Astfel, in materia combaterii traficului de persoane, au fost inregistrate 34 de ordine europene si comisii rogatorii active. In cursul anului 2020 au fost incheiate 3 Acorduri de constituire a unor echipe comune de ancheta cu autoritatile din Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franta si Moldova, avand ca obiect combaterea traficului de persoane”, conform sursei citate.

La data de 6 februarie, intre DIICOT si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane a fost semnat un PLAN COMUN DE MASURI in materia prevenirii si combaterii traficului de persoane/minori, care priveste realizarea de activitati de prevenire in unitatile de invatamant, avand ca beneficiari minori cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani, precum si derularea unor sesiuni de informare si instruire a specialistilor implicati in prevenirea si combaterea traficului de persoane si asistentei si protectiei victimelor.

Citeste si articolul :   Autocar plin cu romani, cuprins de flacari in Austria

„In prezent se afla in derulare proiectul WESTEROS – ISFP-2017-AG-THBX- 815267, avand ca obiectiv „Intarirea capacitatii de combatere a traficului de persoane si a produselor acestei infractiuni prin investigatii financiare avansate”, pe linia de finantare a Comisiei Europene, cu un buget total de 313.396 euro, proiect implementat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DIICOT, in parteneriat cu Ministerul de Interne din Austria si Parchetul General al Olandei”, conchide sursa citata.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.