Santamaria 2020. Cand incepe Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri pe care trebuie sa le respecti, daca vrei sa-ti mearga bine

Santamaria 2020. Postul Sfintei Marii incepe de obicei pe 1 august si dureaza doua saptamani (1-15 august). Lasatul postului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie pica zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie.

Mai este cunoscut si sub denumirea de Postul Santamariei. Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu.

Cum se tine Postul Adormirii Maicii Domnului

Publicitate

Daca data de 31 iulie pica miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi inainte. Daca sarbatoarea pica in astfel de zile, se da dezlegare la ulei, peste si vin. Dupa regulile bisericesti, se posteste strict lunea, miercurea si vinerea, pana la orele 15:00, cand se mananca numai hrana uscata.

Citeste si articolul :   Lasata secului de Sfanta Maria 2021. Cand incepe Postul si ce poti manca in aceasta perioada

Martea si joia se consuma legume fara ulei, de preferat doar fierte. Pe 6 august, cand are loc sarbatoarea Schimbarii la fata, avem dezlegare la untdelemn, peste si vin. In bisericile manastirilor, se citesc zilnic cele doua Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. Romano-catolicii postesc numai o singura zi, in ajunul sarbatorii, pe 14 august.

Traditii si obiceiuri de Postul Adormirii Maicii Domnului:

O mare sarbatoare crestin ordotoxa care are loc in postul Sfintei Maria Mare este sarbatoarea Schimbarii la Fata, denumita popular si Obrejenia sau Pobrejenia, cand e dezlegare la peste.

Articolul continuă după reclame

Traditia romanilor, spune ca, la aceasta zi mare, natura se pregateste de toamna. Pasarile calatoare se pregatesc la randul lor de plecare spre taramuri calde, iar animalele taratoare incep sa intre in pamant, la adapost de vreme rece.

O alta traditie populara ne spune ca, de Obrejenie oamenii trebuie sa se impace unii cu altii, daca au fost certati, altfel vor fi mustrati tot restul anului.

De sarbatoarea Schimbarii la Fata sau Pobrejenie se leaga o multime de superstitii, care de care mai mult sau mai putin respectate, si anume:

Citeste si articolul :   De ce unii membri ai aceleiasi familii nu se imbolnavesc de COVID, chiar daca stau in aceeasi locuinta?

Cine mananca struguri inainte de Obrejenie, adica nesfintiti, o sa aiba dureri de burta, fiindca acestia trebuie, mai intai, dusi la biserica pentru a fi cititi;

Fetele nu trebuie sa se spele pe cap de Obrejenie, fiindca asa cum iarba nu mai creste in campuri, asa nu le va mai creste nici lor parul;

De asemenea cei care nu tin sarbatoarea Schimbarii la Fata or sa sfarseasca uscati si galbejiti, precum florile care se vor ofili incepand cu aceasta zi;

Femeile care spala rufe de Pobrejenie vor fi napadite de paduchi si plosnite, iar cele care poarta prunci, daca tin aceasta zi, vor avea o nastere foarte usoara;

Nu este bine ca de Obrejenie sa te mai scalzi in apele repezi de munte, fiindca apele se racesc, iar cerbii vin si le spurca urinand in ele;

Cine nu-si vede umbra capului la rasaritul soarelui in dimineata zilei de Obrejenie, se spune ca va muri pana la sfarsitul anului;

Citeste si articolul :   Dr. Cristian Andrei: Ce e in mintea oamenilor care spun ca nu exista noul virus

Se spune ca ziua de Pobrejenie este una din zilele sfinte in care se deschid Cerurile, iar cei alesi de Dumnezeu pot sa vada Portile Raiului.

Daca esti insarcinata, in ziua de 14 august, premergatoare sarbatorii Sf. Maria, nu trebuie sa muncesti sau sa trebaluiesti pentru a avea o nastere usoara si un copil sanatos.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.