Turte sau pite calde facute in casa – dupa reteta bunicii

Pite sau turte, una din cele mai usoare retete pe care fiecare gospodina ar trebui sa o incerce cat mai des si cu siguranta isi vor surprinde placut familia.

Pentru aceasta reteta ai nevoie doar de 5 ingrediente:

Faina 500 g

Drojdie proaspata 25 g sau drojdie uscata 10 g

Publicitate

Sare cca 10g

Zahar 10 g

Apa calduta cca 240 ml

Se amesteca drojdia cu zaharul. Dupa ce drojdia s-a desfacut (adica arata ca un lichid), se presara o lingura de faina si se lasa acoperita cu un prosop de bucatarie pentru cateva minute. Astfel veti vedea daca drojdia este de buna calitate si daca fuzioneze cu restul ingredientelor ( adica o sa creasca aluatul pentru turte). Dupa cateva minute ar trebui sa observi ca drojdia a inceput sa lucreze, iar lichidul respectiv, a inceput sa se umfle, sa creasca. Astfel,  intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, si apoi se formeaza un crater in care se pune drojdia si se toarna cate putina apa calduta si se incepe, sa se framante aluatul. Nu trebuie sa insisti cu aluatul, pentru ca el trebui sa fie unul usor, elastic si se framanta extrem de repede. Cand ai terminat de framantat acest aluat; se ia aluatul pentru un moment din vas, se unge vasul respectiv cu putin ulei, dupa care se pune din nou aluatul in vas.

Pentru a creste si a fi ferit de “curentii de aer rece”, cel mai bine este sa infoliezi vasul cu folie alimentara. Astfel, aluatul va creste frumos si neintrerupt. Timpul de crestere poate sa difere de la o gospodina la alta, iar printe factori sunt: faina, umiditatea si temperatura camerei, etc., de aceea trebuie verificat din cand in cand, iar cand aluatul si-a dublat volumul acesta este gata pentru a fi intins si a se modela turtitele.

Se va imparti aluatul in jumatate iar apoi fiecare jumatate in alta jumatate, iar bilele obtinute se vor intinde cu  ajutorul unui sucitor intr-o forma rotunda, iar apoi se coc fie in tigaie fie pe plita, depinde de fiecare gospodina. Se coc cca 7-9 minute pe fiecare parte la un foc potrivit.

Desigur ca puteti sa faceti din aceasta reteta si turte umplute cu telemea de oaie sau  de vaca, sau cascaval sau verdeata. De asemenea, daca va doriti puteti sa le aromatizati imediat ce au fost scoase din tigaie cu usturoi si cateva picaturi de ulei de masline si putin patrunjel.

Citeste si articolul :   5 idei pentru un mic dejun rapid si sanatos

O reteta extrem de usoara dar versatila cu un gust al copilariei cu care va veti suprinde intreaga familie.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.