Studiu: Opt din zece companii spun ca se lupta cu scaderea drastica a cererii

Cele mai importante provocari identificate de executivii companiilor in a doua parte a anului 2020 sunt scaderea drastica a cererii (78%), restrangerea activitatii (75%), mentinerea cash flow-ului (68%), adaptarea companiei la context (58%) si colectarea facturilor (45%), arata un studiu Valoria.

Noua editie a studiului „Evolutia afacerilor in 2020” realizat de Valoria in parteneriat cu Doingbusiness.ro aduce o perspectiva actualizata asupra modului in care companiile au ajustat evolutia afacerilor in a doua parte a anului 2020.

„Fata de editia de la inceputul anului, cercetarea Evolutia prognozata a afacerilor din Romania arata o contractare puternica a activitatii companiilor sub impactul pandemiei.Rezultatele cercetarii indica pesimismul-rezervat al companiilor privind valoarea cifrei de afaceri, a profitului si investitiilor. Totusi respondentii spun ca a doua parte a anului nu este perceputa ca fiind semnificativ mai nefavorabila decat prima jumatate, cand s-a declansat pandemia COVID-19. Putem pune ca managerii au reusit, in mare parte, sa recalibreze activitatea companiilor, in functie de industria din care fac parte, dar revenirea este inca departe.”, spune Constantin Magdalina, Expert Tendinte si Tehnologii Emergente, co-autor al cercetarii.

Fata de prognoza de la inceputul anului 2020, perspectiva de crestere a companiilor este puternic ajustata in a doua parte a anului sub impactul pandemiei. Apar scaderi de -15pp (de la 28% la 13%) ale procentelor companiilor care prognozeaza o cifra de afaceri mai mare cu 5%-10%, respectiv de -12pp (de la 25% la 13%) ale celor care asteapta o cifra de afaceri mai mare cu 10%-20% in acest an. Totodata, nu mai putin de un sfert dintre companiile respondente spun ca se asteapta la scaderi ale cifrei de afaceri mai mari de -30% in 2020.

Publicitate

La nivel de industrii, o crestere a cifrei de afaceri cu 10%-20% este previzionata de 67% dintre firmele din industria farmaceutica si de sanatate, 37% dintre firmele din industria de IT, 32% dintre firmele de servicii profesionale, 23% dintre firmele de productie industriala si de 20% dintre firmele din telecomunicatii. Pe de alta parte, cele mai multe companii din industia de turism (72%), media si publicitate (61%), dar si din constructii si imobiliare (33%) prevad scaderi ale cifrei de afaceri mai mari de -30%.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, despre vaccinul anti-Covid

Previziunile privind evolutia profitului sunt puternic ajustate acum, comparativ cu cele de la inceputul anului 2020. Se constata o scadere de 17pp, de la 26% la 9% pe palierul 5%-10% si de 10pp pe, de la 25% la 15%, pe palierul 10%-20%. In a doua parte a anului numai 11% dintre companii (fata de 25% anterior) se asteapta ca profitul lor sa creasca cu 1%-5% in acest an. Pe de alta parte se mentine aproximativ acelasi procent al companiilor (9%-10%) care spun ca profitul lor va creste cu peste 20% in 2020, dar creste semnificativ, de la 10% la 45%, procentul companiilor care previzioneaza scaderi ale profitului in acest an.

La nivel de industrii, o crestere a profitului de 10%-20% este asteptata de 40% dintre firmele din industria farmaceutica si de sanatate si de 31% dintre firmele de servicii profesionale. Scaderi de peste -30% ale profitului sunt prognozata de companiile din turism (67%), media si publicitate (57%) si constructii (30%). Jumatate dintre firmele de transporturi spun ca profitul lor va stagna in acest an.

Daca la inceputul anului 11% dintre companii spuneau ca investitiile lor vor stagna in 2020, in cercetarea din a doua parte a anului 25% spun acest lucru. Observam, de asemenea, ca numai 13% dintre firme au crescut investitiile cu 5%-10% fata de 23% de la inceputul anului, iar 16% comparativ cu 24% au marit investitiile cu 5%-10% in 2020. In acelasi timp, procentul companiilor care au scazut investitiile in acest an trece de la 6% in prima parte anului la 26% acum.

Citeste si articolul :   Alerta COVID! Se revine la declaratie pe propria raspundere intr-o noua localitate

La nivel de industrii, cele mai multe firme din IT (50%), agricultura si alimentatie (30%) si comert (20%), spun ca au crescut investitiile cu 10%-20% in acest an. Pe de alta parte in transporturi si in media si publicitate investitiile au stagnat, iar in turism si energie si utilitati au scazut.

In a doua jumatate a anului 2020, 43% dintre companiile respondente fata de 25% anterior spun ca nu au nici o crestere a numarului de angajati. Scade cu 9pp procentul companiilor care au cresteri de 1%-5%, de la 24% la 15%, iar procentul celor care au cresteri de personal de 5%-10% scade cu 14pp, de la 19% la inceputul anului la 5% acum. Procentul companiilor care au redus numarul angajatilor creste de la 14% la 26%.

Totodata rezultatele studiului arata cele mai multe companii de servicii profesionale (31%), 48% dintre cele de IT, 66% dintre companiile din agricultura si alimentatie, 87% din media si publicitate, 73% din industria farmaceutica si 67% din energie si utilitati nu au cresteri ale numarului angajatilor in 2020.

La inceputul anului 2020, 15% dintre companii nu previzionau cresteri salariale, dar procentul creste la 41% la editia studiului din a doua parte anului. In schimb creste, de la 3% la 23%, procentul companiilor care spiun ca au scazut salariile in acest an. Mai mult nici una dintre dintre companiile respondente spune ca a facut mariri de salarii mai mari de 10% in 2020.

Pe de alta parte, cele mai multe companii de servicii profesionale (75%), 40% din constructii si imobiliare, 83% din media si publicitate, 50% din industria farmaceutica si de sanatate nu au crescut deloc salariile in 2020.

Citeste si articolul :   Cresc din nou internarile in ATI: 1.288 bolanvi. Sunt 7.067 cazuri noi si 127 decese

Cele mai importante oportunitati din a doua parte a anului 2020 sunt urmatoarele: accesarea de granturi si fonduri europene (89%), dezvoltarea vanzarilor in mediul online (66%), digitalizarea si automatizaea proceselor (53%), dezvoltarea unor linii noi de business (38%) si scaderea tensiunii pe piata fortei de munca (25%).

Mai mult, directorii executivi si managerii companiilor respondente spun ca principalele trei masuri care ar conduce la imbunatatirea mediului de afaceri din Romania sunt: sustinerea mediului privat (85%), un program de investitii in infrastructura (73%) si digitalizarea relatiei cu autoritatile (59%). La inceputul anului acestea erau: investitiile in infrastructura (82%), scaderea taxarii muncii (76%) si stabilitatea politica si fiscala (59%).

„Raspunsurile managerilor cu privire la perspectivele companiilor pe care le conduc indica o schimbare radicala de perspectiva in contextul economic transformat de impactul pandemiei. Comparativ cu rezultatele cercetarii din prima parte a anului 2020, cele din a doua parte a anului releva faptul ca procentul companiilor care spun ca vor avea o cifra de afaceri in scadere este acum de 43% fata de 11% la inceputul anului. In cazul profitului procentul este 45% fata de 10% la inceputul anului, iar in cazul numarului de angajati este de 26% fata de 14% la editia anterioara a studiului. Ce va aduce anul 2021? Poate un accent mai mare pe productivitate si agilitate prin digitalizare.”, spune Dumitru Ion, CEO Kompass Romania si Doingbusiness.ro, co-autor al studiulu

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.