Klaus Iohannis, desi Uuniunea Europeana traverseaza un moment de criza, nu isi abandoneaza obiectivele si partenerii

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a subliniat, miercuri, la reuniunea liderilor din statele membre ale UE cu reprezentatii partenerilor din Balcanii de Vest, faptul ca desi Uniunea traverseaza un moment de criza, nu isi abandoneaza obiectivele strategice si partenerii cei mai apropiati.

Klaus Iohannis a participat la reuniunea la nivel inalt a liderilor din statele membre ale Uniunii Europene cu reprezentatii partenerilor din Balcanii de Vest, in format videoconferinta, unde principalele teme s-au axat pe cooperarea privind gestionarea pandemiei, reafirmarea perspectivei europene pentru regiunea Balcanilor de Vest, precum si pe reiterarea angajamentului regiunii fata de valorile europene si procesul de reforme.

Presedintele Romaniei a transmis un mesaj de unitate si solidaritate in contextul provocarilor cu care regiunea se confrunta in actuala criza generata de pandemie si a pledat pentru un parteneriat consolidat intre Uniunea Europeana si Balcanii de Vest, ca find „cel mai bun raspuns pentru combaterea crizei actuale”, dar si pentru a consolida valorile fundamentale si principiile democratice.

Citeste si articolul :   Valeriu Gheorghita, prima declaratie despre barbatul decedat dupa vaccinarea cu AstraZaneca

„Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca, desi Uniunea Europeana traverseaza un moment de criza, aceasta nu isi abandoneaza obiectivele strategice si partenerii cei mai apropiati. In context, Presedintele Klaus Iohannis a salutat deciziile strategice adoptate la nivelul Uniunii Europene in luna martie 2020 privind continuarea procesului de extindere, prin deschiderea negocierilor de aderare cu Albania si Republica Macedonia de Nord. Totodata, presedintele Romaniei a exprimat sustinerea tarii noastre pentru un angajament consolidat al Uniunii Europene fata de perspectiva europeana a regiunii. Continuarea acestui angajament reprezinta o investitie strategica in stabilitatea si dezvoltarea Balcanilor de Vest, ca parte a proiectului european”, a transmis, la finalul reuniunii, Administratia Prezidentiala.

Publicitate

Publicitate

De asemenea, Iohannis a vorbit despre cooperarea regionala pentru gestionarea provocarilor comune, dar si importanta unei mai bune comunicari si promovari a politicilor si a sprijinului Uniunii pentru Balcanii de Vest, pentru combaterea dezinformarii si a altor activitati hibride.

In cadrul reuniunii a fost adoptata o Declaratie comuna prin care se reafirma perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest si se reflecta angajamentul Uniunii Europene pentru o cooperare mai stransa cu aceasta regiune. In Declaratie se face referire la pachetul economic care a fost mobilizat de Uniunea Europeana pentru sprijinirea Balcanilor de Vest in combaterea epidemiei COVID-19 si recuperarea dupa pandemie.

Citeste si articolul :   Mai completam sau nu declaratia pe propria raspundere dupa 15 mai? Raspunsul dat de Marcel Vela

„Acest pachet include un sprijin imediat pentru sectorul sanatatii, in special prin furnizarea de materiale esentiale pentru a salva vieti si sprijin semnificativ pentru nevoile de recuperare sociala si economica ale partenerilor din Balcanii de Vest, precum si un pachet de asistenta macrofinanciara de 750 milioane de euro si 1,7 miliarde de euro pachet de asistenta din partea Bancii Europene de Investitii”, transmite Administratia Prezidentiala.

De asemenea, Declaratia face referire la combaterea terorismului si a extremismului, a criminalitatii organizate si a coruptiei, gestionarea migratiei ilegale, aprofundarea cooperarii in domeniul Politicii Externe si de Securitate Comune si reitereaza apelul catre toti partenerii sa progreseze catre alinierea deplina la pozitiile Uniunii in materie de politica externa, in special in aspectele in care exista interese comune majore.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.