Raed Arafat: reactie dura in scandalul momentului

Traian Basescu l-a criticat pe seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, pentru gestionarea crizei de paturi de la ATI in Timisoara, spunand ca Departamentul are nevoie de “un cap limpede”. In replica, seful DSU, a postat un mesaj pe Facebook.

Mesajul integral:

“In urma postarii fostului presedinte Traian Basescu de ieri, a fost clarificate mai multe aspecte false enuntate in postarea respectiva prin comunicatul de mai jos. Comunicatul respectiv are scopul de a clarifica mai multe aspecte care privesc DSU, si institutiile aflate in coordonarea DSU, si nu sa apare imaginea personala a subsemnatului. In formatiile incorecte sau prezentate intr-un mod manipulator vor primi intotdeauna raspuns din partea mea personal dar si din partea institutiei pe care o coordonez la acest moment.

“Ca urmare a atacurilor fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu la adresa secretarului de stat, seful DSU, dr. Raed Arafat si a institutiilor cu rol in gestionarea situatiilor de urgenta, aflate in coordonare, pentru corecta informare a opiniei publice, facem urmatoarele precizari:

Publicitate

Fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, incepe seria atacurilor, dezinformand populatia prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timisoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situatii de Urgenta de a muta pacientii, in vederea continuarii ingrijirilor medicale care se impuneau acestora. Precizam opiniei publice dar si fostului presedinte ca la nivelul Centrului National de Coordonare si Conducere a Interventiei (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul in vederea gasirii unui/unor locuri la ATI, in aria Timisoarei si nici NU existat o informare in acest sens.

Subliniem faptul ca transferul intre doua unitati sanitare se poate realiza si fara implicarea CNCCI sau DSU, situatie intamplata la nivelul Timisoarei, unde responsabilitatea trebuia concentrata pe comunicarea celor doua spitale, iar mai apoi sesizarea ISU Timis si Serviciul de Ambulanta Timis, in vederea preluarii si transportarii pacientilor de la o unitate sanitara la alta.

Citeste si articolul :   Medicul Paul Ichim a rabufnit: ”Mai astia care transpirati de grija poporului"

Totodata, pe aceasta cale dorim sa reamintim atat opiniei publice cat si domnului Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei de repercusiunile pe care le-a avut decizia de taiere a salariilor din perioada 2010-2011, in sectorul medical, desi ministrul sanatatii de atunci si subsecretarul de stat au avertizat in mod repetat ca aceasta decizie ar putea prefigura un exod al medicilor specialisti, rezidenti de ATI, urgenta, radiologie, etc., situatie care s-a si intamplat, asistand la o lipsa masiva de personal medical de specialitate, cu care azi, in 2020, ne confruntam.

Date fiind incercarile permanente de discreditare a actiunilor intreprinse de seful DSU in gestionarea situatiilor de urgenta, precum, cazul Apuseni, Siutghiol, Colectiv, consideram imperios necesar in a explica inca o data opiniei publice dar si celor care de-a lungul timpului au insistat/ insista in a dezinforma cetatenii, urmatoarele:

Cazul Apuseni – 2014

In anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic amintim faptul ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta nu exista, iar dr. Raed Arafat indeplinea functia de subsecretar de stat, in cadrul Ministerului Sanatatii, neavand competenta in rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a actiunilor de Cautare-Salvare in munti. Mai mult de atat, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era in tara. In decursul anilor, chiar si astazi, o parte a presei dar si alte persoane publice au continuat seriile de dezinformari, chiar daca in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin sentinta definitiva a demonstrat faptul ca dr. Raed Arafat, NU este vinovat.

Ca urmare a tragicului eveniment, astazi, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si a consolidarii permanente a sistemului integrat de urgenta, institutiile cu rol in gestionarea situatiilor de urgenta, aflate in coordonare, au fost pregatite in ultimii ani in acest scop al salvarii cetatenilor, dovada fiind sutele de exercitii, interventii, unde cu sprijinul comun al IGSU, Inspectoratului General de Aviatie, Salvamont au reusit sa salveze oameni aflati in situatii extrem de delicate, in misiuni dintre care cele mai complexe.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Arafat anunta ca restrictiile ar putea sa nu fie ridicate pe 15 mai. Care este motivul

Cazul Siutghiol – 2015

In anul 2015, Raed Arafat, in urma tragicului eveniment din Constanta, conform celor relatate de o parte a presei dar si a anumitor persoane publice, a fost “vinovat” de faptul ca sistemul de urgenta condus de seful DSU nu a reusit sa salveze victimele din Lacul Siutghiol.

De aceasta data, procurorii claseaza dosarul dupa cinci ani concluzionand ca eventualii vinovati nu se mai afla in viata. Insa in continuare, chiar la momentul anuntarii sentintei, au continuat acuzatiile si denigrarile, lucru care se intampla si astazi.

Cazul Colectiv – 2015

In anul 2015, dupa tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atat seful DSU cat si IGSU sunt responsabili de “modul haotic de interventie”.

In acest sens au fost date mai multe precizari inclusiv realizarea unor interviuri cu specialisti care au explicat interventia din seara de 30 octombrie 2015, precum Kobi Peleg, profesor in managementul dezastrelor la Universitatea din Tel Aviv si director al Centrului National de Trauma si Medicina Dezastrelor din Israel, Henry Jullien, medic, general in rezerva, specialist ATI,

Presedintele Societatii Franceze de Medicina pentru Dezastre, dar si Ian Cameron, jurnalist, producator, editor de stiri cu experienta de peste 35 de ani la BBC, expert in comunicarea de risc si mass-media in cadrul NATO.

Pentru a vizualiza aceste interviuri, puteti accesa link-urile de mai jos:

Citeste si articolul :   Surse: Cei doi fratiori au decedat din cauza unei greseli facute de mama lor: au inhalat vapori de otrava de soareci

https://www.facebook.com/DrRaedArafat/videos/2780246922019630/ – Kobi Peleg

https://www.facebook.com/DrRaedArafat/videos/838176626602963/ -Henry Jullien

https://www.facebook.com/392141704280840/posts/1378467432314924/ – Ian Cameron

Desi ultimele atacuri diseminate opiniei publice au caracter politic, subliniem faptul ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta se delimiteaza categoric de acest factor, DSU fiind infiintat si continua sa existe si sa se axeze pe salvarea cetatenilor, in speta pe prevenirea, constientizarea si salvarea comunitatilor in situatii de urgenta.
Fiind vorba de evolutie, directia in care am actionat a fost aceea de a intari capacitatea de raspuns in salvarea de vieti. Dotarea structurilor cu echipamente, pregatirea personalului si indeosebi pregatirea populatiei au reprezentat prioritatile noastre principale.

Toate proiectele, exercitiile derulate nu ne ofera decat garantia ca vom fi si mai pregatiti in oferirea unui raspuns eficient in situatii de urgenta. DSU a reusit in timp sa formeze o echipa complexa, sa evolueze si sa se pozitioneze la un nivel inalt, alaturi de celelalte servicii de urgenta internationale in ceea ce priveste calitatea raspunsului in situatii de urgenta. Dovada a acestui lucru, sunt vizitele dese ale mai multor state care sunt interesate de functionalitatea sistemului de urgenta din Romania, in vederea implementarii unor idei, in propriile tari.

Scopul DSU in continuare este de a crea acea legatura stransa, unitara, comuna, integrata, pentru a creste eficienta sistemului de urgenta din Romania.”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.