De ce suntem in stare de alerta pana pe 16 iunie, nu 15 iunie

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a anuntat ca starea de alerta ar putea fi prelungita si dincolo de 15 iunie. Totusi, ultima zi de stare de alerta pe teritoriul Romaniei va fi 16 iunie, nu 15 iunie.

Nelu Tataru a declarat,  ca starea de alerta ar putea fi prelungita dupa data de 15 iunie. Cu toate astea, starea de alerta va dura cel putin pana pe 16 iunie, inclusiv.

Cronologic, ne-am aflat in stare de urgenta intre 16 martie si 14 mai, pentru ca la 15 mai sa facem trecerea la starea de alerta. Intr-o prima faza, Guvernul a instituit starea de alerta prin Hotararea CNSU 24/2020 (document anulat intre timp) pentru a acoperi un weekend (perioada 15-17 mai) in care, altfel, ar fi existat un vid legislativ.

La 18 martie, odata cu intrarea in vigoare a legii starii de alerta (Legea 55/2020), Guvernul a (re)instituit starea de alerta, pentru 30 de zile, prin HG 394/2020, document aprobat ulterior in Parlament (aspect care nu s-a intamplat si cu prima stare de alerta, instituita de Executiv pentru trei zile).

Asadar, ne aflam in stare de alerta intre 18 mai si 16 iunie, inclusiv, atunci cand se va implini termenul de 30 de zile. Daca luam in calcul si cele trei zile initiale in care Guvernul a instituit starea de alerta, rezulta deja un total de 33 de zile.

Citeste si articolul :   Marcel Ciolacu: ”Nu pot sa instig. PSD inca are capaciatatea sa scoata zeci de mii de oameni in strada. Nu pot sa-mi asum ca eu sa imbolnavesc oameni”.

„Pana in 15 iunie inca suntem in stare de alerta, iar evolutia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, prelungirea sau nu a starii de alerta. Daca nu o sa mai fie stare de alerta o sa avem relaxare, desi mi-e greu sa cred acest lucru”, a spus Nelu Tataru, duminica seara, la B1 Tv.

Starea de alerta poate fi prelungita, daca autoritatile considera necesar, cu cel mult 30 de zile. Cum 16 iunie va fi ultima zi de stare de alerta, o eventuala prelungire ar trebui sa se faca incepand cu data de 17 iunie. In egala masura, starea de alerta poate inceta inainte de termenul maxim de 30 de zile.

Autor