Se stie ca ficatul joaca un rol cheie in metabolism si ca toate substantele nocive sunt neutralizate in acesta.
Dar stiti ce este util pentru acest organ si ce nu?
Sunt sigur ca aproape toata lumea stie ca alcoolul este cel mai daunator ficatului.
Dar, din punctul de vedere al statisticilor, asa-numita boala a ficatului gras nealcoolic (NAFLD) este mai raspandita – o boala grava in care se depun o multime de grasimi in celulele hepatice.
Publicitate
In primul rand, este asociat cu unele caracteristici nutritionale.
Se pare ca cel mai daunator pentru ficat este un exces din cele mai frecvente alimente – grasimi animale si zaharuri usor digerabile. Acestea din urma sunt chiar mai daunatoare decat grasimile in sine.
Iar dintre toate zaharurile, fructoza este considerata cea mai rea. De multe ori contribuie la inflamatia ficatului, complicand evolutia NAFLD. In mod surprinzator, grasimile si zaharurile provoaca aceleasi modificari ca si alcoolul.
Mecanismele de dezvoltare a bolilor sunt diferite, dar manifestarile sunt aceleasi. In timp, ambele boli duc la ciroza si, uneori, la cancer la ficat la unele persoane.
In plus, exista schimbari atat de grave ale metabolismului incat ajung la diabet zaharat si boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
1. Beau cafea.
Persoanele care beau cateva cani de cafea pe zi sunt mai putin susceptibile de a suferi de boli hepatice, inclusiv cancer si cicatrici (fibroza, ciroza). Cafeaua poate incetini chiar dezvoltarea acestor boli.
2. Controleaza cantitatea de alcool.
Cand bei, ficatul se concentreaza pe procesarea alcoolului si eliminarea acestuia din fluxul sanguin. Abuzul de alcool duce in cele din urma la „ficat gras”, apoi la ciroza.
3. Mananca legume de toate culorile.
Ajuta la furnizarea organismului cu nutrienti esentiali si fibre. Evitati carbohidratii rafinati, precum gogosile si painea alba, in favoarea cerealelor integrale precum orezul, painea si cerealele.
Consuma grasimi „bune” (mononesaturate, polinesaturate), care se gasesc in seminte, nuci, peste si uleiuri vegetale.
4. Mentineti o greutate sanatoasa.
Aceasta inseamna ca trebuie sa va pastrati indicele de masa corporala (IMC) intre 18 si 25. Exista instrumente online care va pot ajuta sa va dati seama de numar.
Exercitiul fizic si o dieta echilibrata sunt cele mai bune modalitati de a va mentine greutatea si de a va reduce sansele de boli hepatice grase nealcoolice.
5. Fa sport regulat.
Va poate ajuta sa va mentineti IMC la nivelul corect si sa va protejati impotriva bolilor hepatice grase nealcoolice. Dar chiar daca IMC-ul dvs. nu se schimba, exercitiul nu dauneaza.
6. Evitati toxinele.
Aceasta includ substantele chimice din produsele de curatat, conservele de aerosoli, insecticidele si alte substante chimice.
Acestea pot deteriora celulele ficatului daca ating sau inhaleaza prea mult. Purtati manusi si o masca si deschideti ferestrele cand le folositi.
Ce este bun pentru ficat.
– Cafea naturala (daca nu provoaca arsuri la stomac, palpitatii si cresterea tensiunii arteriale).
-Produse cu fosfolipide: uleiuri vegetale nerafinate, oua (galbenus), leguminoase, cereale integrale.
– Alimente proteice: carne slaba, carne de pasare, orice peste.
– Alimente antioxidante: legume si fructe proaspete.
Publicitate