Casatoria – te face fericit sau nu

Cu celebrul cuvant DA, cuplurile proaspat casatorite fac o promisiune: sa fie vesnic fideli unii altora, sa se iubeasca, sa se cinsteasca si se respecte pe unii pe ceilalti – pentru totdeauna.

Cercetatorii de la Universitatea din Georgia au aratat ca legatura matrimoniala are un impact puternic asupra cuplurilor. Studiul arata ca cuplurile isi schimba semnificativ personalitatea in primul an si jumatate de casatorie – si ca, in multe cazuri, se pune baza unei casatorii fericite si satisfacatoare pentru ambii parteneri. Conform studiului cuplurile au fost intrebate despre asa-numitele „cele 5 mari trasaturi de caracter” – din psihologia personalitatii. Cuplurile ar trebui sa se judece in functie de:

Deschidere: legata de experiene noi

Constiinciozitate: legata de fiabilitate si simtul datoriei

Extraversiune: legata de sociabilitate

Compatibilitate: legata de empatie, disponibilitatea de a coopera

Neuroticism: legat de instabilitate emoțtionala si anxietate

Dupa casatorie personalitatile ambilor parteneri se  dezvolta atat pozitiv cat si negativ  dar, in general, rezultatele vorbesc clar in favoarea casatoriei.

Citeste si articolul :   5 etape ale dragostei intr-o relatie

Barbatii in primul an de casatorie devin din ce in ce mai constiinciosi iar femeile au mai putine crize nevrotism – sunt mai echilibrati, mai ptin anxiosi, deprimati si furiosi. De asemenea, sotii devin mai putin extrovertiti, iar sotiile dezvolta valori de toleranta mai mici, astfel ambii devin mai putin cooperanti si compatimasi

Fraza care este cunoscuta pentru majoritatea “proaspat casatoriti”- este marcata in primul an de numeroase schimbari de caracter pentru ambii parteneri.

Desigur, casatoria, este influentata de multi factori, precum:

de cat timp sunt impreuna  ca si cuplu

de varsta fiecarui partener in parte

de apartenenta religioasa

de cultura din care provine fiecare in aceea relatie

de educatia pe care fiecare a primit-o atat cea de la familie cat si educatia profesionala

de mediul in care au trait pana sa se formeze ca si cuplu

de timpul pe care fiecare isi alege sa il dedice relatiei si casatoriei

Citeste si articolul :   10 plante de interior care aduc fericire si prosperitate acasa

de comunicarea dintre cei 2 parteneri

de respectul pe care fiecare dintre cei 2 il au unul fata de celalalt ca si parteneri

Toti acesti factori influenteaza buna relatie pe care doi oameni hotarasc impreuna de comun accord sa o finalizeze printr-o casatorie. Astfel o casatorie poate sa ajunga sa fie o reusita sau un esec pentru amandoi.

De foarte multe ori existe multe despartiri in primul an de casatorie deorece niciunul dintre parteneri nu stie sa gestioneze noua “situatie”, noul “statut”, pe care il au acestia dupa casatorie.

Timpul este extrem de important pentru a te obisnui cu aceasta schimbare atat pentru o femeie cat si pentru un barbat. Casatoria este o relatie reciproca si fiecare trebuie sa isi asume acest si sa acorde incredere relatiei, casatoriei.

Toate cuplurile trebuie sa porneasca la inceput de drum cu ganduri curate, pozitive si  pline de speranta, cu multa incredere in ei ca si cuplu si astfel vor avea o casnicie fericita.

Citeste si articolul :   Cuvinte pe care ar trebui sa le folosesti mai des ca mama