Paturi separate – motivul pentru care cuplurile ar trebui sa doarma separat

Preferati sa dormiti separat de partenerul dvs., sa va bucurati de spatiu si liniste? Ai dreptate, spun oamenii de stiinta. Pentru ca asta nu numai ca are un efect pozitiv asupra somnului tau de noapte, ci si asupra relatiei tale.

Probleme precum: partenerul sforaie, scrasneste dintii sau are un somn agitat, in astfel de cazuri tanjesti dupa un alt pat. Dar si dorinta de intimitate ne scoate, de asemenea, din patul conjugal. Alegerea de a dormi separat nu inseamna in mod automat ca cuplul nu va mai face sex sau ca se va destrama, sau stingame precum „inceputul sfarsitului” sau „asta nu va merge bine” sunt reactii frecvente, iar studiile arata ca sunt gresite.

In societatea noastra, a dormi impreuna intr-un pat intr-o relatie este o traditie. Din punct de vedere medical si stiintific, acest lucru nu este deosebit de util, deoarece somnul uman nu este doar fragil, ci si foarte individual. Dupa cum se stie, calitatea somnului multor oameni sufera de obiceiurile de dormit ale partenerului lor, care incepe cu orele de culcare diferite in timpul muncii in ture, trece prin lipsa de spatiu sau se rostogoleste pana la sforait sau scrasnind dintii. A dormi impreuna intr-un pat ar putea fi unul dintre lucrurile care dauneaza relatiei.

Citeste si articolul :   Fidelitatea intr-o relatie – uite ce spun semnele zodiacale

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois College of Medicine au studiat activitatea creierului si miscarile nocturne ale subiectilor lor si au descoperit ca partenerii care dorm intr-un singur pat, dorm mai rau decat cei care dorm singuri. Acest lucru are un efect in faze REM mai neregulate, aceste persoane s-au deplasat mai mult si au fost mai putin odihnite dimineata. De asemenea, a aratat ca subiectii de sex feminin au dormit mult mai bine si mai odihnitor singuri decat cu un partener. In plus, femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii.

Publicitate

De ce dorm cuplurile separat?

Publicitate

O anumita distanta psstreaza focul si pasiunea. Oricine nu a stat atat de mult timp impreuna si poate ca nu a trait inca sub un singur acoperis, cunoaste inca sentimentul: fluturi in stomac pana te intalnesti din nou. Senzatia de furnicaturi placuta, nelinistita si emotia de a petrece noaptea impreuna. Cei care nu se vsd in fiecare seara vor experimenta ca sunt impreuna ca ceva interesant si special. Cei care pastreaza acest ritm o vreme intr-o relatie pastreaza pofta si pasiunea in viata mai mult timp.

Citeste si articolul :   25 de reguli de urmat daca vrei sa duci o viata fara stres

Varietatea te face fericit! Varietatea nu este doar distractie, este buna si pentru suflet. Ceea ce ne place in mod natural la locul de munca si in hobby-urile noastre – si anume subiecte interesante, provocari si varietate – se aplica si relatiilor. Asa ca ai incredere in tine si bucura-te de separarea de noapte.

A fi singur din cand in cand te face fericit. Daca aveti ocazia sa va rasfatati numai seara din cand in cand, ar trebui sa faceti si voi acest lucru! Timpul exclusiv pentru tine, te ajuta sa te concentrezi asupra esentialului, sa te fo asupra planurilor noi si sa te ocupi in mod constient de tine si de dorintele si ideile tale despre viata. Iar in cee ace priveste patul: sansa de a-ti proiecta in mod liber timpul si ritualul de somn, de a te putea misca liber in pat fara teama de a-ti deranja partenerul, poate fi foarte eliberatoare.

Citeste si articolul :   5 semne ca esti inca indragostit de fosta ta iubire

Desigur, nu toata lumea are doua dormitoare, iar unul sau altul se pot ingrijora de reactia persoanei iubite – sau se tem ca le va pune in pericol relatia. Dupa cum puteti vedea, totusi, exista cateva motive pentru a incerca sa dormiti separat. Si cu putina creativitate poti gasi o solutie.

Dormitorul si camera de zi pot fi mobilate cu doua paturi sau o canapea extensibila sau camera de oaspeti poate fi transformata. Dormitul separat poate ajuta, dar: fa doar ceea ce este cu adevarat bun pentru tine – si daca nimic din toate acestea nu este pentru tine, bucura-te de a fi in preajma partenerului tau!

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.