Corpurile noastre au nevoie de vitamina D – dar multi oameni au o deficienta ridicata de vitamina D mai ales iarna. Deficienta de vitamina D poate duce la infectii, depresie si alte afectiuni. Aceste 10 alimente stimuleaza sanatatea si sunt bogate in vitamina D.
Soarele joaca un rol crucial in echilibrul vitaminei D, iar daca aceasta lipseste, corpul uman va avea o problema. Rezultatul fiind un sistem imunitar slabit si devenim mai susceptibili la infectii. In acelasi timp, starea noastra de spirit scade si ne simtim cu adevarat epuizati. Astfel, cand soarele lipseste, o alimentatie adecvata poate ajuta.
Alimente cu vitamina D: pentru a proteja sistemul imunitar, oasele și psihicul.
Se estimeaza ca aproape 50% dintre romani au un deficit de vitamina D, iar cele mai afectate sunt persoanle mai in varsta, in special copiii mici, dar si adultii sanatosi . Vitamina D este importanta pentru sistemul imunitar si pentru oase. Se spune, de asemenea, ca are un efect pozitiv asupra anumitor boli. Printre acestea se includ, de exemplu, cancerul, scleroza multipla, osteoporoza sau diabetul. Depresia poate fi, de asemenea, legata de un deficit de vitamina D.
Publicitate
Corpul nostru produce vitamina D cand primeste razele soarelui. De aceea cateva minute pe zi in aer curat la soare sunt “sanatate curate” pentru corpul nostru. Dar in perioada de iarna cand soarele straluceste mai putin, vremea este mai intunecata apare riscul deficient de vitamina D.
Vitamina D se gaseste in principal in alimentele de origine animala.
Desi consumam relativ putina vitamina D importanta din alimente, aceasta cantitate poate fi decisiva, mai ales in perioadele reci de iarna. Pestii precum somonul, heringul sau tonul sunt printre cei mai mari furnizori de vitamina D – dar si branza, ouale si ciupercile contin asa-numita „vitamina solara”.
Astfel, in urmatoarele 10 alimente se gaseste vitamina D:
Hering: 100 de grame contin 31 micrograme de vitamina D;
Somon: 100 de grame contin 16 micrograme de vitamina D;
Stridii: 100 de grame contin 8 micrograme de vitamina D;
Ton: 100 de grame contin 5,4 micrograme de vitamina D;
Anghila (afumata): 100 de grame contin 90 micrograme de vitamina D;
Ulei de ficat de cod: o lingura (aproximativ 15 grame) contine aproximativ 49 micrograme de vitamina D;
Oua: Un ou (marimea M, aproximativ 50 de grame) ofera aproximativ 1,5 micrograme de vitamina D;
Branza: 100 de grame de Gouda, de exemplu, contine 1,3 micrograme de vitamina D;
Ciuperci: 100 de grame de ciuperci contin 3,1 micrograme de vitamina D;
Avocado: 100 de grame contin 3,75 micrograme de vitamina D;
Societatea de nutritie recomanda 20 micrograme de vitamina D pe zi – daca soarele nu o produce singura.
Sfat: Vitamina D este relativ stabile si la caldura si rezista la temperaturi de pana la 180 ° C chiar si in timpul gatitului. Alimentele cu vitamina D pot fi, prin urmare, transformate in feluri de mancare calde si sanatoase fara probleme.
Publicitate