Carantina in Romania. Lista zonelor rosii

Carantina in Romania. Autoritatile sunt in alerta dupa ce numarul de cazuri noi de infectare cu coronavirus a crescut foarte mult

Astfel, la propunerea Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta din Cluj, Timis si Salaj, comandantul actiunii, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a semnat ordinele de carantinare zonala pentru urmatoarele localitati:

– Gherla din judetul Cluj;

– Becicherecu Mic, Dudestii Noi, Dumbravita, Fibis, Ghiroda, Giroc, Mosnita Noua, Pesac, din judetul Timis;

Publicitate

– Zalau, Cehu Silvaniei, Jibou din judetul Salaj.

Carantina zonala se instituie din data de 5 noiembrie si este valabila pentru o perioada de 14 zile.

Lista localitatilor si oraselor care intra in scenariul rosu.

Carantina in Romania. Lista localitatilor si oraselor care intra in scenariul rosu

Harta cuprinde inca noua localitati din judetul Timis pe lista rosie. Astfel, Ghiroda, Dudestii Noi, Dumbravita, Gavojdia, Becicherecu Mic, Fibis, Foeni, Giroc si Pesac intra in scenariul rosu.

”Avand in vedere cresterea ratei de infectare la nivelul unor localitati din judetul Timis, in urma evaluarilor analizei de risc la nivelul acestora, Directia de Sanatate Publica Timis a transmis Institutului National de Sanatate Publica propuneri de carantinare. Astazi, Institutul National de Sanatate Publica a transmis avizul pentru propunerile DSP Timis privind carantinarea localitatilor Ghiroda, Dudestii Noi, Dumbravita, Gavojdia, Becicherecu Mic, Fibis, Foeni, Giroc si Pesac, din judetul Timis”, se arata in comunicatul transmis de prefectura Timis.

Masura de carantinare intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Si CSJU Salaj a decis marti sa instituie masuri de carantinare zonala, incepand cu 5 noiembrie, pentru municipiul Zalau si orasele Cehu Silvaniei.

Masuri in Zalau din 5 noiembrie

limitarea la maximum a deplasarii persoanelor si monitorizarea permanenta a respectarii acestei masuri;

Citeste si articolul :   Numarul deceselor creste alarmant, dupa primele zile de relaxare. Bilantul urca la 1124 de decedati

evaluarea de catre Directia de Sanatate Publica Salaj a oportunitatii si prioritizarii de testare a persoanelor si transmiterea solicitarilor de sprijin cu materiale sanitare si personal de specialitate catre Institutul National de Sanatate Publica/Ministerul Sanatatii si stabilirea, prin grija administratiilor publice locale si a Inspectoratului de Politie Judetean Salaj a rutelor ocolitoare, cailor majore de circulatie care tranziteaza zona;

interzicerea evenimentelor private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii inchise si deschise;

suspendarea activitatii operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, inclusiv al teraselor, in interiorul si exteriorul cladirilor;

inchiderea salilor de jocuri de noroc si a structurilor de primire turistica, cu exceptia persoanelor care efectueaza deplasari in interes profesional, interzicerea adunarilor publice, spectacolelor si/sau concertelor, activitatilor private pentru copii in spatii inchise, a organizarii pietelor pentru produse nealimentare, a targurilor, oboarelor, iarmaroacelor si pietelor de vechituri si a tuturor activitatilor si competitiilor sportive colective care se desfasoara in spatii inchise sau deschise, cu exceptia celor profesioniste organizate de federatiile de profil.

Circulatia si stationarea in spatii publice a persoanelor in intervalul orar 23,59 – 6,00 va fi interzisa, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator.

Masuri si in Cluj

Prefectul judetului Cluj, Mircea Abrudean, a anuntat carantinarea municipiului Gherla, dupa ce rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori. Masura intra in vigoare incepand cu 5 noiembrie si este valabila cel putin doua saptamani.

“Rata incidentei este de 5,08 pe judet, lucru care ne pune in situatia de a mai lua cateva masuri de restrictionare. Avem 33 de unitati administrativ-teritoriale care au o incidenta de peste 3/1.000 de locuitori, 27 intre 1,5 si 3 si 21 intre 0 si 1,5. La nivel de municipii rata incidentei este urmatoarea: Cluj-Napoca este la 5,97, Dejul este la 7,46, in scadere fata de ieri, Gherla este la 8,44, in crestere fata de ieri, Turda este 3,09 in crestere fata de ieri, Campia Turzii este la 5, in crestere fata de ieri, Huedin este la 4,05 in scadere fata de ieri si la nivel de UAT-uri observam la unele o scadere usoara, altele o crestere. La nivelul celor doua localitati carantinate, Sic si Savadisla, avem o scadere a incidentei, la Savadisla in momentul de fata suntem la 5,33 rata, la Sic inca este 13,08, e o comuna mult mai mica”, a declarat prefectul judetului Cluj.

Citeste si articolul :   Dupa Cristina Topescu, alta jurnalista romanca a fost gasita fara suflare in casa

Carantina in Romania.

Dominic Fritz, primarul Timisoarei, a anuntat ca orasul se apropie cu pasi repezi de carantinare.

”Suntem la o rata de infectare, in Timisoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta inseamna ca intram intr-un scenariu de crestere exponentiala si, din pacate, este putin probabil sa putem evita o carantinare a orasului si a intregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare ca localitatile care depasesc 6 cazuri la mia de locuitori, trebuie sa trimita necesitatea lor de carantinare. Asta inseamna ca o sa ne confruntam foarte curand cu aceasta decizie. Eu nu cred ca cineva poate sa ia aceasta decizie usor, dar cred ca, daca privim cifrele in fata, daca realizam ca oricum la un moment dat va trebui sa carantinam zona metropolitana…Mai bine mai devreme decat mai tarziu, ca sa limitam raspandirea virusului. Scopul principal trebuie sa fie ca la sfarsitul lui decembrie sa sarbatorim cat de cat un Craciun normal si sa salvam cate vieti posibile, iar pentru asta trebuie sa luam aceste masuri”, a declarat primarul Timisoarei Dominic Fritz.

Citeste si articolul :   Intram din nou in starea de urgenta? Virgil Musta, anunt de ultim moment: ,,Asistam deja la un val doi in anumite locuri"

Crantina in Romania.

Prefectura Capitalei a anuntat masuri dure si prelungirea restrictiilor pentru Bucuresti avand in vedere rata de infectare la mia de locuitori, care se apropie vertiginos de 4. Astfel, printre noile masuri, se pare ca reprezentantii companiilor trebuie sa introduca program de lucru pe mai multe grupe, pentru a nu nu supraaglomera transportul in comun.

obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise;

interzicerea organizarii si desfasurarii activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte;

interzicerea activitatii cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor;

activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati;

interzicerea activitatii cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc;

suspendarea temporara a activitatilor didactice care presupun prezenta fata in fata din unitatile de invatamant, aplicandu-se scenariul 3 (participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii on-line).

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.